ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα Κυπριακού και αξιολόγησης

Εβδομάδα Κυπριακού και αξιολόγησης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη σκιά της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην συμμετάσχει στην πολυμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Γενεύη γίνονται σήμερα τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από την άρνηση του τούρκου Προέδρου να πάρει μέρος στην κρίσιμη Διάσκεψη και πιστεύει ότι πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη που ενδεχομένως να εμποδίσει την λήψη οριστικών αποφάσεων για το Κυπριακό.

Εκ των πραγμάτων κι εφόσον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρήσει την θέση του να μην συμμετάσχει, στην Γενεύη δεν θα πάει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν από τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει για τα τελευταία δεδομένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα την εκπροσωπήσει στην Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό και περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο λίγο πριν από την συνάντηση κορυφής για να καταλήξει στις αποφάσεις της.

Με τις εξελίξεις στο Κυπριακό να δείχνουν κάποια μορφής εμπλοκή το Μαξίμου αναμένει αυτήν την εβδομάδα να υπάρξει μία σχετική κινητικότητα στο θέμα της αξιολόγησης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να επικοινωνήσει με ευρωπαϊκούς θεσμούς για να τούς ενημερώσει για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης γνωρίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν πλέον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά σε ανώτερο επίπεδο.

Εξ αυτού του λόγου όπως ήδη έχει γράψει το CNN Greece το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα κείμενο πρότασης της ελληνικής πλευράς στο οποίο θα παρατίθενται δύο ή τρεις εναλλακτικές προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ακόμη και στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου μπορεί να υπάρξει μία καταρχήν συμφωνία, βλέπουν όμως ότι οι πιθανότητες να υπάρξει κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης μάλλον απομακρύνονται.

Επομένως οι προσπάθειες στρέφονται πλέον στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος γύρω από την διαπραγμάτευση που θα επιτρέψει το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου δηλαδή στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Έως τότε το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί πως θα μπορούσε να υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών μέσα από έναν πολιτικό συμβιβασμό και κυρίως να έχει αποφασίσει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο αυτήν την στιγμή έχει ρόλο κλειδί στις εξελίξεις περί την διαπραγμάτευση και γι’ αυτόν τον λόγο κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως όσο πιο σύντομα αποφασίσει τόσο πιο πολύ θα βοηθήσει στην πορεία της αξιολόγησης.

Ο στόχος της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ παραμένει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εφικτός.