ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Η κρισιμότητα του Γενάρη και το όριο του Φεβρουαρίου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου μάλλον απομακρύνεται ως πιθανότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως δεν υπάρχει λόγος επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αφού ουσιαστικά το 95% των θεμάτων έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό κι απομένει σε εκκρεμότητα ένα 5% που αφορά το ενεργειακό, το εργασιακό και το δημοσιονομικό κομμάτι που παραμένει ανοιχτό, αλλά όπως όλα δείχνουν θα πρέπει μάλλον να κλειδώσει σε πολιτικό επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως εφόσον υπάρχει καλή διάθεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο eurowogking Group της 12ης Ιανουαρίου μπορεί να γίνει ένα νέο βήμα στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κι αν χρειαστεί οι θεσμοί να έρθουν για μία εβδομάδα γύρω στα μέσα του μήνα στο Hilton, ώστε στην συνέχεια να παρουσιάσουν τις αναφορές τους για το πού βρίσκεται η υπόθεση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, στις 26 Ιανουαρίου οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup, μπορεί να υπάρξει μία καταρχήν πολιτική συμφωνία ούτως ώστε στην συνέχεια κι εφόσον το ΔΝΤ ξεκαθαρίσει τη στάση του, να οριστικοποιηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, δηλαδή στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Φεβρουάριος επομένως, χωρίς το Μαξίμου να το παραδέχεται, αποτελεί ένα άτυπο dead line για την ελληνική κυβέρνηση που επιθυμεί να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «όσο πιο σύντομα αποφασίσει το ΔΝΤ για τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο καλύτερα για την κυβέρνηση» καθώς θα έχει ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνει ασκώντας καθήκοντα τεχνικού συμβούλου ή εάν θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση.

Πάντως, εάν συμβεί το δεύτερο και το Ταμείο μπει κανονικά στο πρόγραμμα, όπως έγινε με τα δύο πρώτα μνημόνια «αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει νέο μνημόνιο» επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Έως ότου διασαφηνιστεί το μέτωπο με τους δανειστές, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός ο οποίος από την Θεσσαλονίκη φορά για ακόμη μία φορά υποσχέθηκε ότι το κράτος θα βρίσκεται κοντά στους αδύναμους πολίτες δείχνοντας κοινωνική αλληλεγγύη σε όσους σήκωσαν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

Στο Μαξίμου φαίνεται πως υπάρχει κι ένας προβληματισμός για τις συνέπειες που θα έχει στους μισθωτούς που διατηρούν και μπλοκάκι η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού –καθώς σύμφωνα με στοιχεία από τους 460.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 352.000 θα πληρώσουν μικρότερη εισφορά- κι ενδεχομένως να εξετάζει τρόπους να μην υπάρξει τεράστια επιβάρυνση σε όσους δεν είναι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης