Το Μαξίμου εκτιμά πως η Μέρκελ δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση
Σταθερή στην γραμμή πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζεται με τους ακραίους δανειστές με στόχο την «προώθησή» του στην εξουσία παραμένει η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι μπορεί να γυρίσει υπέρ της και να αξιοποιήσει πολιτικά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίθεται ανεπανόρθωτα ζητώντας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να φύγει και τονίζουν ότι ο ίδιος έχει εγκλωβιστεί σε μία στρατηγική (τον Φεβρουάριο συμπληρώνει έναν χρόνο το αίτημα για εκλογές) που οδηγεί το κόμμα του στο απόλυτο αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση επιτίθεται προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ τον οποίο και χαρακτηρίζει «άνθρωπο των απολύσεων και της ανεργίας» καθώς θεωρεί ότι η σταδιακή αποδόμηση του προφίλ του κ. Μητσοτάκη θα βοηθήσει την κυβέρνηση μακροπρόθεσμα και στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου την τρέχουσα περίοδο δεν είναι στριμωγμένη μόνο η κυβέρνηση η οποία καλείται να διεξέλθει επιτυχώς την υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης. Για τα κυβερνητικά στελέχη μεγάλο πρόβλημα πολιτικής γραμμής έχει και η Νέα Δημοκρατία η οποία πιέζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο και ανήκει να μην αξιώνει εκλογές σε μία ασταθή πολιτικά για την Ευρώπη χρονική στιγμή.
Γενικώς στην κυβέρνηση μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και την συνάντησή του με την Μέρκελ, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο για πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, από το ραντεβού με την Μέρκελ, στο κυβερνητικό επιτελείο κατάλαβαν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν επιθυμεί την δημιουργία νέων μετώπων στην Ευρώπη μεσούσης μίας προεκλογικής χρονιάς που θα καθορίσει συνολικά τις εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο.
Επομένως στο Μαξίμου καταλήγουν στην εκτίμηση ότι όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζεται με την γραμμή Σόιμπλε και όσο αξιώνει να στηθούν κάλπες τόσο μεγαλύτερες απώλειες θα έχει διότι «το αφήγημα εκλογές έχει ένα τέλος».
Στην κυβέρνηση εκφράζουν μεν την αισιοδοξία τους πως τον Ιανουάριο μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση όμως αρκετοί φοβούνται πως το «κλειδί» της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το ΔΝΤ, μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της διαδικασίας έως ότου οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα.
Σ’ αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι δεν είναι δική της ευθύνη η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά κυρίως της γερμανικής πλευράς και άλλων ευρωπαϊκών κρατών που περιμένουν τις αποφάσεις του ΔΝΤ επειδή έχουν δεσμευθεί στα κοινοβούλιά τους ότι μόνο με την συμμετοχή του Ταμείου θα κυλήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.