ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική θύελλα προκάλεσε η επιστολή Τσακαλώτου στον Ντάισελμπλουμ

Πολιτική θύελλα προκάλεσε η επιστολή Τσακαλώτου στον Ντάισελμπλουμ
REUTERS/Francois Lenoir

Το φως της δημοσιότητας είδε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την οποία «ξεμπλόκαραν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σφοδρότατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «επιστολή μετάνοιας και υποτέλειας».

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζει πως «από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας», επισημαίνοντας πως «όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα.
«Επαναλαμβάνουν πέντε φορές ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής», υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας, κάνοντας λόγο για επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία.

«Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Όσο γρηγορότερα φύγει, τόσο καλύτερο για τη χώρα», καταλήγει, στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

“Δημοκρατική Συμπαράταξη”

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ανακοίνωση που εξέδωσε υπενθυμίζει δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με την 13 σύνταξη και τις συγκρίνουν με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή Τσακαλώτου.

“Πρόκειται για επιστολή ντροπής. Παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν.
Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέματά τους. Όμως το «μάρμαρο» δυστυχώς το πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Τι έλεγαν
1) «Δεν είμαστε αποικία, δίνουμε το κοινωνικό μέρισμα χωρίς να ρωτήσουμε την ΕΕ και το ΔΝΤ»
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 9/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου
«Αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς»

Τι έλεγαν

2) «Κάναμε πράξη την παλαιότερη δέσμευσή μας για την 13η Σύνταξη»
Α. Τσίπρας 8/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου
α) (Το βοήθημα) «είναι εφάπαξ πληρωμή και δεν έχει σχέση με το συνταξιοδοτικό»
β) «Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις»

Τι έλεγαν

3) «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανένα»
Α. Τσίπρας 20/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου
«Απόλυτη δέσμευσή μας είναι να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας»”

“Το Ποτάμι”

Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση από το Ποτάμι, που κάνει λόγο για «επιστολή μετάνοιας» του υπουργού Οικονομικών.

Η επιστολή μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου είναι μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας: άλλα στους Έλληνες, άλλα στους εταίρους.

- Ο κ. Τσίπρας όταν ανακοίνωσε το έκτακτο βοήθημα, μίλησε για υλοποίηση της υπόσχεσης για 13η σύνταξη. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι δόθηκε μια φορά και δεν θα ξαναδοθεί.
- Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ειπώθηκε ότι θα εφαρμοστεί όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Στην επιστολή λέγεται καθαρά ότι θα ισχύσει μόνο για το 2017.

- Ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τη δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιβεβαιωθούν. Αυτά που έδωσε δηλαδή ενδέχεται να τα πάρει πίσω ξανά από τις συντάξεις.

- Ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% παραμένει για το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-ευρωπαίων λήγει εις βάρος μας αφού για να καλυφθεί ο στόχος το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ενεργοποίηση του "κόφτη". Η αναφορά στον "κόφτη" ειναι σαφής στο κείμενο της επιστολής.

- Η κυβέρνηση μόλις τώρα και ύστερα από πίεση των εταίρων αναλαμβάνει τη δέσμευση απέναντί τους να κατευθυνθούν πόροι από ενδεχόμενη υπέρβαση των στόχων στο Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης και σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αναγκάζεται να το κάνει.

- Αφού ο κ. Τσακαλώτος λέει απολογητικά "δεν θα το ξανακάνουμε", αναλαμβάνει τη δέσμευση οποιαδήποτε νέα κίνηση τέτοιου είδους να γίνει μόνο ύστερα από την έγκριση των εταίρων.
Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις.

ΚΚΕ

Σκληρή είναι και η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την επιστολή Τσακαλώτου, το οποίο χαρακτηρίζει την επιστολή «άλλοθι για νέα σκληρά μέτρα».

«Η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται απ’ τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο» επισημαίνει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

Ένωση Κεντρώων

Τη θέση του για οικουμενική κυβέρνηση και την ανάγκη πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνει η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Τα μέτρα που συνοδεύουν την έναρξη του 2017, τα 4,2 δις ευρώ που πρέπει από τώρα να καταλογιστούν ως φόρος για το 2018, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι δραστικές, περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, όπως ζητάει το ΔΝΤ δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα που δεν μπορεί να σηκώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Μητσοτάκης ακόμη και να κάνει κυβέρνηση με την κα Φ. Γεννηματά το ίδιο ασφυκτικό κλίμα θα έχει και αυτός ενώπιον του, με προδιαγεγραμμένη την κατάρρευση του.

Οι εκδοχές είναι δυο: Οικουμενική τώρα χωρίς εκλογές ή εκλογές τώρα και δεύτερες εκλογές σε έξι μήνες και οικουμενική τότε μετά τις δεύτερες εκλογές. Ένα πολιτικό σύστημα αιχμάλωτο των λαθών του παρελθόντος και μια Ελλάδα που για πολύ ακόμη θα αλληθωρίζει στο Grexit».