Το μπρα ντε φερ Αθήνας - ΔΝΤ και ο ρόλος του Σόιμπλε
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ενεργοποιήθηκαν, όμως η διαπραγμάτευση παραμένει κολλημένη. Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για ξεμπλοκάρισμα των συνομιλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς θεωρώντας ότι εκείνες τις ημέρες θα επανεκκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.
Για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο ούτως ώστε στο προγραμματισμένο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να επιβεβαιωθεί το κλείσιμο της διαδικασίας.
Τα ανοιχτά θέματα
Όμως τα θέματα στα οποία υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση με τους δανειστές παραμένουν ανοιχτά: Για παράδειγμα τα εργασιακά εξακολουθούν να δημιουργούν εστίες διαφωνιών ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΔΝΤ με το Ταμείο να επιμένει ότι επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως το ΔΝΤ αντιστέκεται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελεί απαράβατο όρο για την ελληνική κυβέρνηση και επιμένει στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων.
Φυσικά το μεγάλο αγκάθι συνδέεται με την αξίωση του ΔΝΤ να ψηφιστούν νέα μέτρα ύψους 4,2% από τώρα για το ενδεχόμενο που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για την περίοδο μετά το 2018. Παρ’ όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι είτε το ΔΝΤ θα υποχωρήσει ως προς αυτό αφήνοντας την αξιολόγηση να κλείσει έως ότου το ίδιο αποφασίσει για την συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, είτε ότι θα ανακοινώσει την αποχώρησή του ξεμπλοκάροντας μ’ αυτόν τον τρόπο την διαδικασία.
Το ΔΝΤ δεν είναι τόσο ένθερμο
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι το τελευταίο διάστημα δεν βλέπουν ένθερμο το ΔΝΤ για την συνέχιση της παρουσίας του στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως συγχρόνως πιστεύουν ότι δύσκολα ο Σόιμπλε θα άφηνε το Ταμείο να αποχωρήσει από την Ευρώπη και μάλιστα μεσούσης της γερμανικής προεκλογικής περιόδου.
Σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη και συγχρόνως την πεποίθησή της ότι δεν υπάρξει ζήτημα ενεργοποίησης του κόφτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στις συνομιλίες που είχαν την προπαραμονή των Χριστουγέννων οι θεσμοί με το οικονομικό επιτελείο είπαν στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης: Αφού δίνετε χρήματα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τότε εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους θα κόψετε από δαπάνες συντάξεων. Αίτημα που έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά η οποία εκτιμά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα καταγραφεί λίγο πιο πάνω από το 0,5% που αποτελεί και τον επίσημο στόχο του προγράμματος.