Δ. Βίτσας για Τουρκία: H επιθετική ρητορική αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία
«Δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία», διαμηνύει, μέσω της συνέντευξής του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Μετά μάλιστα από τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν δύο δρόμοι αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής: ο πρώτος με τείχη και αυταρχισμό, ο δεύτερος με ανθρωπισμό, ασφάλεια και δημοκρατία.
Ο αναπληρωτής υπουργός στέλνει, μέσω του ΑΠΕ -ΜΠΕ, και ένα μήνυμα στην Άγκυρα: Ότι η επιθετική ρητορική αλλά και οι παραβιάσεις, αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, Και, επιπλέον, τα ελληνικά κεκτημένα δεν παραχωρήθηκαν, έχουν κερδηθεί με αγώνες -και μετά ήρθαν οι Συνθήκες και τα επισημοποίησαν, ως εκ τούτου «δεν τα βάζουμε σε κανένα τραπέζι συζήτησης».
Συγκεκριμένα, για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προχωρεί τακτικά ο πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης, ο κ. Βίτσας αναφέρει:
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αν θέλετε, σαν κράτος, σαν Ελλάδα, τη ρητορική, μια επιθετική ρητορική που αφορά τις Συνθήκες για τις οποίες δεν το συζητάμε. Και από την άλλη μεριά, έχουμε και ορισμένου τύπου παραβιάσεις οι οποίες συνεχίζονται. Εμείς απαντάμε σε αυτό με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τα δικά μας είναι δικά μας, αυτά δεν μας έχουν παραχωρηθεί μέσα στους αιώνες, αλλά μέσα από τα πολλά χρόνια έχουν κερδηθεί με αγώνες. Και ήρθαν μετά οι Συνθήκες και επισημοποίησαν αυτούς τους αγώνες ελευθερίας του ελληνικού κράτους. Δεν τα βάζουμε σε κανένα τραπέζι συζήτησης. Αυτό σημαίνει πρακτικά το εξής. Ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αντίστοιχες με το Συνταγματικό τους καθήκον αλλά και με το κοινωνικό τους καθήκον. Και αυτό πράγματι σημαίνει ότι η γνώση, η συνεχής εκπαίδευση, η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων είναι στο κέντρο της προσοχής μας.
Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Ευρώπη, ερωτώμενος από δημοσιογράφο του ΑΠΕ, για το τι μέρες ξημερώνουν και ποιο είναι το πολιτικό αντίδοτο, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά ότι δεν είναι μόνο η Ευρώπη σε αναστάτωση.
Πρέπει να πούμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόλεμος στη Συρία και οι επιθέσεις του ισλαμικού κράτους, δηλαδή του ISIS -και πολύ ...πάει να τους λέμε «Ισλαμικό Κράτος». Υπάρχει το εξής ζήτημα. Έχει αλλάξει πάρα πολύ το κλίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δύο κατευθύνσεις. Μία κατεύθυνση είναι η δημιουργία τειχών και αυταρχικών κρατών. Είναι η κατεύθυνση που πρέπει να αποφύγουμε. Η άλλη κατεύθυνση είναι να οδηγήσει σε συγκεκριμένες δράσεις, συγκεκριμένη περίσκεψη όπως και διαδικασία ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού αλλά και διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας για τους Ευρωπαίους πολίτες στο επίπεδο της δημοκρατίας. Εγώ θέλω να τονίσω ότι η ασφάλεια είναι σημαντικό δικαίωμα αλλά δεν υπάρχει ασφάλεια αν είναι έξω από τη δημοκρατία.