ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Τσακαλώτος: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Βεβαίως και μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ», τόνισε σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έψεξε το ταμείο για την άκαμπτη στάση του αναφορικά με την νομοθέτηση νέων προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων ως αντάλλαγμα για «πιο γενναία μέτρα για το χρέος».

«Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι ζητάει πιο γενναία μέτρα για το χρέος – αν και πείθει όλο και λιγότερο γι’ αυτό -, αλλά θέλει και την ρύθμιση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του πως το «ΔΝΤ αφενός πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και να πιέσει πραγματικά για ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου να μην έχει παράλογες αξιώσεις που βασίζονται σε αυθαίρετους υπολογισμούς».

Ως παράδειγμα αυτών των υπολογισμών έθεσε τις απόψεις όσων βλέπουν ως βασικό πρόβλημα της χώρας τις «(δήθεν) υψηλές συντάξεις ή το (δήθεν) υψηλό αφορολόγητο» την ώρα που το «45% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω του ορίου της φτώχιας, που σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού ζει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».

Ερωτηθείς για το αντίκτυπο που είχαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την 13η σύνταξη στην στάση των δανειστών ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως οι εξαγγελίες δεν είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης.

«Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κράτη μέλη δεν θέλουν να είναι ‘γενναιόδωρα’ με την ρύθμιση του χρέους, αν και δεν ζητάνε να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος», είπε.

Ο υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά πως θα υπάρξει υιοθέτηση νέων μέτρων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τέτοια πιθανότητα και επιμένει «ότι μια χώρα σε πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου σε εργασιακά ζητήματα, όπως αυτό των συλλογικών συμβάσεων».

Το ορόσημο που έχει θέσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η 26η Ιανουαρίου, όταν και ευελπιστεί να έχουν κλείσει οι τρεις πυλώνες της διαπραγμάτευσης.

«Οι μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό κενό εντός του προγράμματος. Η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το τέλος του προγράμματος. Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Η συμφωνία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία, που κινείται σε «θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» για «τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο», να μπει «στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και να μην αρχίσει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης