Ν. Βούτσης: Κάποιοι θέλουν η Ελλάδα να συντριβεί ανάμεσα στους ελέφαντες
«Το ότι δεν τα βρίσκουν το ΔΝΤ με την ΕΕ φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια από πλευράς του άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν να αποβεί σε βάρος μας. Αντί δηλαδή να κερδίσει ένας από τους δύο ή να κάνουν μια υποχώρηση, θα τα βρουν μεταξύ τους με στόχο να συντριβεί η Ελλάδα ανάμεσα στους ελέφαντες», δήλωσε σε συνέντευξή του από τη Μόσχα ο Νίκος Βούτσης υιοθετώντας την φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
«Στόχος δεν είναι να βγούμε μόνο για μια φορά, αλλά να είναι βιώσιμη αυτή η έξοδος στο διηνεκές. Το θέμα δηλαδή δεν είναι να βγει η χώρα στις αγορές όπως είχε κάνει ο Σαμαράς και ύστερα δεν μπόρεσε να συνεχίσει και τραβήχτηκε πίσω» δήλωσε ο κ. Βούτσης.
Ερωτηθείς για τη διένεξη ΔΝΤ -ΕΕ ο κ. Βούτσης σημειώνει: «Το ότι δεν τα βρίσκουν το ΔΝΤ με την ΕΕ φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια από πλευράς του άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν να αποβεί σε βάρος μας. Αντί δηλαδή να κερδίσει ένας από τους δύο ή να κάνουν μια υποχώρηση, θα τα βρουν μεταξύ τους με στόχο να συντριβεί η Ελλάδα ανάμεσα στους ελέφαντες, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας με τις συζητήσεις που θα κάνει σε πολιτικό επίπεδο με τον Γκάμπριελ, τον Σουλτς και την Μέρκελ. Οι Ολλανδοί αντιδρούν. Δηλαδή Ολλανδοί και Σόιμπλε είναι αυτή την στιγμή ο άξονας, δεν είναι καν οι Φιλανδοί που ήταν παλιότερα...».
«Αυτά είναι μερικά στοιχεία από το τελευταίο Eurogroup και το πώς εξελίχθηκε η ιστορία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί το 2017 αρχίζει ένας εκλογικός κύκλος της Ευρώπης -πιθανά στην Ιταλία - και προγραμματισμένα στην Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και θα υπάρχει μια εσωστρέφεια με αποτέλεσμα το ελληνικό θέμα να μην είναι ψηλά στην ατζέντα», είπε στο Αθηναικό Πρακτορείο ο κ. Βούτσης.
Αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι η κυβέρνηση είχε το πλεονέκτημα της υπεραπόδοσης των εισπράξεων η οποία δεν μας ήρθε ξαφνικά κι αυτό έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό. «Έχουμε αύξηση των εσόδων γιατί λειτουργεί καλύτερα ο εισπρακτικός μηχανισμός, το πλαστικό χρήμα κυκλοφορεί πλέον σε ποσοστό 30% , η είσπραξη ΦΠΑ ανέβηκε ακόμα περισσότερο κλπ. Με αυτήν την έννοια δόθηκαν τώρα τα 617 εκατομμύρια στους χαμηλοσυνταξιούχους. Γιατί αν δεν δίνονταν μέχρι τέλος του έτους θα έπρεπε τα μισά να πάνε στο χρέος».
«Θα μπορούσε να έχουν εισπραχτεί για παράδειγμα 600 εκατ. μόνο από τη χρήση της πλαστικής κάρτας από τα 14,5 δις του τουριστικού συναλλάγματος στην Ελλάδα. Δεν δεχόντουσαν επίσης να υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, να μπορούν να κάνουν τα κουμάντα τους. Για τα αδήλωτα εισοδήματα θέλανε επίσης υπερβάλλουσα φορολογία της τάξης του 80%, άρα ο άλλος γιατί να φέρει το χρήμα, χαζός είναι; Δωρεά θα κάνει; Έτσι μας καθυστέρησαν ένα χρόνο», τόνισε.
Για το Κυπριακό ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι«αυτό που παραμένει ως σοβαρό ζήτημα, είναι η διεθνής πτυχή του προβλήματος, στο οποίο έχει λόγο και η Ελλάδα. Σωστά τους είπε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές, και δεν αντέδρασε ο Μητσοτάκης στη Βουλή, ότι το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται έχει κάποια όρια. Εντάξει η συμπαράσταση είναι αυτονόητη αλλά εδώ χρειάζεται να συζητήσουμε κάποια πράγματα, ήμασταν εγγυήτρια δύναμη, η Κύπρος είναι ισότιμη χώρα της ΕΕ και άρα θα πρέπει στο θέμα των εγγυήσεων και στα ζητήματα της ασφάλειας να υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης και όχι προσυμφωνίας με την Τουρκία, βεβαίως με πλήρη συμφωνία και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ελληνική πλευρά έχει σταθερή θέση πώς δεν υπάρχει λύση με στρατεύματα κατοχής και με εγγυήτριες δυνάμεις. Είναι σαφές πως όταν γίνει μια συζήτηση μπορεί να βρεθεί ένα πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει την ενότητα στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας την ενότητα, την οντότητα, την αυτονομία και την ισοτιμία του νέου κυπριακού κράτους στο πλαίσιο της ΕΕ και την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού.
Εν πάση περιπτώσει, είναι καλύτερο αν μπορέσει να υπάρξει μια λύση από τα να μην υπάρξει λύση. Το να μην υπάρχει λύση δεν έδωσε τίποτα τόσα χρόνια, 40 χρόνια μονιμοποιεί καταστάσεις, δεν τις γεφυρώνει, αυξάνει τα προβλήματα και από την άλλη, δημιουργεί συνθήκες μέσα σε μια Τουρκία που ψάχνεται κυριολεκτικά να προχωρήσει ακόμα και σε προσαρτήσεις, σε διχοτομήσεις, πράγμα για μας απευκταίο. Θέλουμε να εργαστούμε για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή, για την οποία το τελευταίο διάστημα δουλεύει συνεχώς ο πρωθυπουργός, σε αυτή κινείται και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών».