ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανατροπές σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανατροπές σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Για τις ριζικές παρεμβάσεις που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση μιλάει μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Είναι απαραίτητο να αλλάξει όλο το σύστημα πρόσβασης και μαζί και τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές», επεσήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Μιλώντας για τα μαθήματα στα οποία διαγωνίζονται οι υποψήφιοι ανεξαρτήτου κατεύθυνσης, αναφέρει ενδεικτικά την αναγκαιότητα των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας, των Μαθηματικών, και της ξένης γλώσσας.

«Γιατί ένας υποψήφιος φοιτητής Νομικής να μην γνωρίζει Μαθηματικά ή ένας ναυπηγός, Ιστορία; Γιατί και οι δύο να μην γνωρίζουν καλά Ελληνικά, αλλά και Αγγλικά; Δεν είναι βασικά μαθήματα για όλους αυτά; Φυσικά, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι από την επόμενη σχολική χρονιά το ολοήμερο σχολείο θα επεκταθεί σε άλλα 750 μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, στα οποία δεν υπήρχε και εκτιμά ότι «η εξάπλωση και γενίκευση του ολοήμερου σχολείου το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει νέες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ιδανικά σε προσλήψεις».

«Το μεγάλο στοίχημα εδώ, είναι να κερδηθεί η κοινωνία, οι γονείς, και να πάψει να θεωρείται το ολοήμερο "προαιρετικό" ή αναγκαία λύση για τη φύλαξη των παιδιών όσο οι γονείς είναι στις δουλειές τους», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, κάνει λόγο για αυτό-αξιολόγηση και όχι αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η οποία όπως λέει δεν θα επιβληθεί εκ των άνω και δεν θα εφαρμοστεί πριν από το επόμενο σχολικό έτος.

«Η διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ίσως, μαζί με την αλλαγή του Λυκείου και την κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων, μία από τις αλλαγές εκείνες που θα αναμορφώσουν το σύνολο του εκπαιδευτικού τοπίου», υπογραμμίζει.

Ακόμα, προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη σύσταση μιας επιτροπής που θα μελετήσει τα οικονομικά των εκπαιδευτικών θεσμών και θα προσδιορίσει τις υλικές ανάγκες τους, κάτι που όπως είπε δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. «Θα υπάρξει πολιτική δέσμευση ότι σε ένα βάθος τριετίας θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες», είπε.

Τέλος, σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Κώστα Ζουράρι σημειώνει ότι «ο καθένας σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο έχει το δικαίωμα να δοκιμάζει τα όρια ανοχής και αντοχής των άλλων».