Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο συναντώνται σήμερα το μεσημέρι Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ εν μέσω των σκιών που έχουν βαρύνει την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης αναφορικά με το εάν η Ελλάδα έχει παραβιάσει ή όχι την συμφωνία νομοθετώντας μέτρα υπέρ των αδυνάμων.
Πάντως λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε από τις Βρυξέλλες να μειώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει υπέρβαση της «παρεξήγησης» που υπήρξε γύρω από το ζήτημα.Προθυμοποιήθηκε μάλιστα να δώσει η κυβέρνηση στοιχεία στους θεσμούς ώστε και οι ίδιοι να διαπιστώσουν ότι η εφαρμογή των κοινωνικών μέτρων που ο ίδιος εξήγγειλε δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Διευκρίνισε ότι τα μέτρα είναι εφάπαξ -κάτι που σχετίζεται με ανησυχίες των θεσμών ότι επρόκειτο να παγιωθούν- και υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να τα λάβει καθώς προέρχονται από την υπεραπόδοση των εσόδων.
Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προκάλεσε εμπλοκές και μάλιστα θύμισε ότι μόλις τον προηγούμενο Οκτώβριο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μπλοκάρισε την εκταμίευση της δόσης που θα προοριζόταν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πατώντας σε ένα τεχνικό κώλυμα της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο.
Κυβερνητικοί παράγοντες έδειχναν αργά την νύχτα από τις Βρυξέλλες ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα από την προσέγγιση που κάνει ο ESM αναφορικά με το πάγωμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σχολιάζοντας ότι η σχετική εισήγηση του ευρωπαίκού μηχανισμού σταθερότητας έχει μεν αυστηρή γλώσσα όμως δίνει την δυνατότητα στο Euroworking Group να άρει το πάγωμα ενεργοποίησης των μέτρων και μάλιστα άμεσα.
Οι ίδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν πολιτικό ατόπημα ολκής την στάση που ακολούθησε η ΝΔ στη Βουλή επιλέγοντας το «παρών» στην ψηφοφορία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τόνιζαν πως η αξιωματική αντιπολίτευση εκτέθηκε πολλαπλώς αφού επέλεξε να ταυτιστεί με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. Επίσης αναγνώρισαν την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λέγοντας πως είναι σημαντικό ότι στήριξε την σχετική τροπολογία για την «13η σύνταξη» και χαιρέτισαν και την γραμμή που ακολούθησε η επικεφαλής του κόμματος Φώφη Γεννηματά στις Βρυξέλλες μιλώντας στην προκαταρκτική σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών του ΕΣΚ.
Πάντως το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο καθώς θεωρεί ότι βρήκε ευήκοα ώτα στην Ευρώπη, αλλά και για πρώτη φορά ευρωπαϊκoύς παράγοντες να τάσσονται εμμέσως πλην σαφώς απέναντι στις αποφάσεις Σόιμπλε, εκτιμώντας την στάση που επέδειξε η Γαλλία (Ολάντ, ΜΟσκοβισί, Σαπέν) όπως επίσης και την σθεναρή αντίδραση των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και εκπροσώπων της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο.