ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αντεπίθεση ο Αλ. Τσίπρας μετά το πάγωμα των μέτρων για το χρέος

REUTERS/Yves Herman

Με συνέντευξη Τύπου αναμένεται να απαντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες για όλα όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα, αλλά και στους κόλπους των δανειστών μετά τις εξαγγελίες για τους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Την ίδια ώρα, εκτός από τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πέταξε το γάντι στους δανειστές και σημείωσε με νόημα πως η αναβολή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας.

Με αυτό τον τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως περνάει στην αντεπίθεση και μετά το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προχωρά και εκείνος στην καταγγελία πως αυτό το πάγωμα σημαίνει πως δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους οι δανειστές.

Μιλώντας στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπογράμμισε: «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης, κατέδειξε και το ιδεολογικό πρόσημο των θέσεών του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».

Και στο «δια ταύτα», «όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, χαρακτηρίζοντας έτσι «αναγκαίο» το να κρατηθεί «ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία. Προσβλέπουμε», κατέληξε, «στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων».

Αισιοδοξία για λύση πριν από τα Χριστούγεννα

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξες δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, ότι εντός των προσεχών ημερών, και σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν ότι τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι συμβατά προς όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της.

Κατόπιν αυτού, οι ίδιες πηγές πιστεύουν, ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πιο λεπτομερώς, μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ. Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή.

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών, μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα. Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κκ Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα.

Τέλος, στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης