ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη μεθεπόμενη Δευτέρα τα δεύτερα και πιο δύσκολα προαπαιτούμενα δοκιμάζουν την κυβέρνηση

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα Ευρωκίνηση Τατιάνα Μπόλαρη

Ιδιαίτερα βαρύ νομοθετικά αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου για την κυβέρνηση, η οποία από την στιγμή που θα εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις και η απελευθέρωση των 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σπεύδει να νομοθετήσει στέλνοντας στην Βουλή τα νομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν όλες τις εκκρεμότητες των πρώτων προαπαιτούμενων, από τα κόκκινα δάνεια έως τις 100 δόσεις.

Εφόσον κλείσει ο πρώτος κύκλος των προαπαιτούμενων με ψήφισή τους από τη Βουλή η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή την μεθεπόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο με τα δεύτερα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου ακόμη πιο δύσκολα προαπαιτούμενα που θα περιλαμβάνουν και τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του μέσα από κρίσιμες ψηφοφορίες, ωστόσο εφόσον η κυβερνητική πλειοψηφία διατηρηθεί αρραγής ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την δυνατότητα να ξετυλίξει σταδιακά και το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Όλα αυτά βεβαίως θα έρθουν από την στιγμή που την ερχόμενη Δευτέρα το Euroworking Group γνωμοδοτήσει θετικά και συμφωνήσει στην εκταμίευση των συνολικά 12 δις ευρώ για την χώρα μας, κάτι που προϋποθέτει ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τις εκκρεμότητες της συμφωνίας το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο διαβουλεύεται με τους δανειστές για το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων ευελπιστώντας πως η συμβιβαστική λύση που θα εξευρεθεί θα βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχική πρόταση της κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί παράγοντες μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάνουν λόγο για προστασία του μεγαλύτερου μέρους των νοικοκυριών αφού σύμφωνα με την ανανεωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς καλύπτεται και ο άγαμος δανειολήπτης με ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ και ο έγγαμος με οικογένεια με ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 280.000 ευρώ. Το δεύτερο κριτήριο δηλαδή το εισοδηματικό, βρίσκεται πολύ κοντά στην προσδοκία του οικονομικού επιτελείου, αναφέουν κυβερνητικοί παράγοντες, δηλαδή γύρω στις 35.000 ευρώ.

Απομένει να φανεί εάν και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θεωρήσουν λογική την πρόταση της ελληνικής πλευράς καθώς μέχρι στιγμής επιμένουν ότι θεωρείται αδιανόητο να μην εξυπηρετεί το δάνειό του κάποιος που έχει ετήσιο εισόδημα γύρω στις 35.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές μιλούσαν χθες για ικανοποιητική εξέλιξη σε σχέση με τις 100 δόσεις, οι οποίες διατηρούνται χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί τι θα συμβεί εφόσον όσοι έχουν κάνει ρύθμιση δεν θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Τέλος, όπως είχε γράψει εγκαίρως το CNN Greece το υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με τους αρμοδίους να ανακοινώνουν ότι το ισοδύναμο θα προέλθει από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης