ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Νέα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αφορμή και το άρθρο στελεχών του Ταμείου.

«Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και υπερασπίζεται πλεονάσματα 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος», ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Τρίτη, ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Προξενεί όμως απορία το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι δύο εκπρόσωποι του Ταμείου αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχθούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πλεονάσματα, αλλά και ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας, καθώς εκτιμούν ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε λανθασμένες τις εκτιμήσεις του Ταμείου, προσθέτοντας πως «οι πληροφορίες που αναφέρει είναι ψευδείς».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για παλαιότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομία για τα έτη 2011, 2012 και 2013 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επί της ουσίας, ότι αυτές έπεσαν έξω, ενώ πρόσθεσε και την ομολογία εκ μέρους του ΔΝΤ ότι χρησιμοποιούσε λάθος πολλαπλασιαστές.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι για το νέο πρόγραμμα, το ΔΝΤ «αντέστρεψε τη μέθοδό του και εγκαινίασε μια τακτική καταστροφολογικών προβλέψεων, οι οποίες και πάλι έχουν όλες διαψευσθεί».

Είπε επίσης ότι και τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία που επικαλείται το άρθρο των δύο στελεχών του ΔΝΤ «είναι ψευδή», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει απάντηση και εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Θα περιμέναμε, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον ελληνικό λαό, το ΔΝΤ να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μη βασίζεται σε ανακριβή ή ακόμα και αναληθή στοιχεία. Το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην διεθνή κοινότητα, επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τους δημοσιονομικούς στόχους. Επίσης αμετάβλητη παραμένει η θέση της σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

«Το ίδιο ισχύει και για τα δημοσιονομικά, στα οποία αναφέρθηκε εκτενέστατα ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι νέα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά μετά τη λήξη του προγράμματος» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης