ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Όχι σε μέτρα και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Τσίπρας: Όχι σε μέτρα και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Επιβεβαίωση της απόφασης της κυβέρνησης για μη λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018 έγινε χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου.

Η κυβερνητική θέση, λένε αρμόδιες πηγές, είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη και θα την κοινοποιήσει ο πρωθυπουργός τόσο στην Άνγκελα Μέρκελ όσο και στον Φρανσουά Ολάντ κατά τις συναντήσεις τους προς τα τέλη της εβδομάδας σε Βερολίνο και Βρυξέλλες αντίστοιχα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πει στους δύο ηγέτες ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να νομοθετήσει μέτρα για την διετία 2019-2020 ικανοποιώντας τις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ και θα αφήσει να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία υποχώρηση ή συμβιβασμό στο συγκεκριμένο θέμα. Με τον υπαινιγμό ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης θα παραμείνει αμετακίνητη ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Επιπλέον όπως αποφασίστηκε στον ‘πρωινό καφέ’ τακτική πλέον της κυβέρνησης πρέπει να είναι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο κι αν αυτό ακουστεί «παράλογο» στα αυτιά της κ. Μέρκελ.

Το Μαξίμου πάντως επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο εκλογών και επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις των προθύμων» φωτογραφίζοντας ως «πρόθυμους» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου με αιχμή πρωτίστως την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Παρ’ όλα αυτά στις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται εάν πέσει πάνω σε τοίχο να υπονοήσει ότι εφόσον η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο με την αξιολόγηση ανοιχτή θα προτιμήσει να πάει σε εκλογές παρά να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα.

Η κυβέρνηση περιμένει την τρόικα χωρίς να έχει ωστόσο ακριβή εικόνα ως προς τις προθέσεις της. Το ΔΝΤ πιέζει, για την ακρίβεια επιμένει στην λήψη προληπτικών μέτρων και μάλιστα μέχρι χθες αμφέβαλε για την σκοπιμότητα της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα «εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη για μία σοβαρή συζήτηση».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας στις ευρωπαικές επαφές του είναι εξουσιοδοτημένος να πει ότι μπορεί να δεχτεί έναν πολιτικό συμβιβασμό όχι ωστόσο στα σημεία που αφορούν τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις) και την νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αποδέχεται την παράταση του κόφτη χωρίς όμως να προσδιορίζονται τα μέτρα. Ούτε λόγος βεβαίως για νομοθέτησή τους τώρα.

Ο πρωθυπουργός σήμερα από την Νίσυρο θα συνεχίσει την προβολή του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησής του. Θα εξειδικεύσει την απόφαση για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου και θα παραθέσει δέσμη μέτρων για τα νησιά. Επίσης θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα κάτι που δημιουργεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους νησιώτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ