ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παρασκευόπουλος: Διευκρινίσεις μετά τον σάλο για την Χρυσή Αυγή

Ν. Παρασκευόπουλος: Διευκρινίσεις μετά τον σάλο για την Χρυσή Αυγή
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφία αρχείου)

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τη στήριξη της Χρυσής Αυγής, εφόσον κάνει βήματα εκδημοκρατισμού.

Οι έντονες αντιδράσεις «ανάγκασαν» τον πρώην υπουργό να προχωρήσει σε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία αναφέρει ότι «κάθε ανθρώπινο ον έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση», αλλά και πως «η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων».

«Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση», αναφέρει στην δήλωσή του ο Ν. Παρασκευόπουλος και συνεχίζει:

«Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς. Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται».

Πάντως ο πρώην υπουργός στη νέα δήλωσή του δεν κάνει καμία αναφορά στη δήλωσή του περί της αποποινικοποίησης του καψίματος σημαίας, που προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στη Βραδινή της Κυριακής ανέφερε: «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης».

«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός ζητά, στην ίδια συνέντευξη, να ξεκινήσει η συζήτηση για την αποποινικοποίηση του καψίματος της σημαίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, τιμά την ελληνική σημαία αλλά πιστεύει πως η «ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική».