Προϋπολογισμός 2017: Θα εξαντλήσουμε την εντολή τετραετίας, τόνισε ο πρωθυπουργός
«Κάλπες θα στηθούν στη χώρα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019 και θα είναι αυτές των ευρωεκλογών. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, ούτε μία μέρα νωρίτερα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαψεύδοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού 2017.
«Ο λαός μας έδωσε, με πλατειά εμπιστοσύνη, εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «μετά το τέλος της τετραετίας, ο λαός θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να συγκρίνει ανάμεσα σε δυο όμοια διαστήματα διακυβέρνησης».
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία και τόνισε με νόημα πως «προς απογοήτευσή σας, αντί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης ενεργοποιείται ο δότης, δίνουμε αντί να παίρνουμε».
Ο κ. Τσίπρας «ανταπέδωσε» την επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως τα γεγονότα διαψεύδουν την καταστροφολογία του:
«Λέγατε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν εικονικός. Όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους αλλά τους ξεπεράσαμε. Μόλις εκλεχθήκατε πρόεδρος της ΝΔ αμφισβητήσατε το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Και τότε ζητούσατε εκλογές, ενώ δηλώνατε ότι ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2016», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έδωσε απαντήσεις στις κατηγορίες που δέχεται αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες του: «Δεν μοιράζουμε πλεόνασμα, αλλά υπεραπόδοση εσόδων που προέκυψαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μοιράζουμε χρήματα που έχουμε, σε όλους και όχι μόνο σε "πελάτες" μας».
«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:
«Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».
Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε δε ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να γίνει και η ένταξη της χώρας στο QE. «Η ποσοτική χαλάρωση θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας» είπε και εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ τόνισε: η ΝΔ δυστυχώς αποτυγχάνει να συγχρονιστεί με τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και δεν έχει καμία θετική πρόταση. Μόνο αντιπολιτευτικές κορώνες.
Αναφερόμενος στους θεσμούς ο πρωθυπουργός τόνισε κατηγορηματικά πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη συμφωνία στο ακέραιο, αλλά δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στην εργασία, που την θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενώ αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, το κάλεσε να αποφασίσει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη.
«Αλλά το ίδιο πρέπει να κάνει ο κ.Μητσοτάκης. Θα μας πείτε ποιά είναι η άποψή σας; Ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από το ΔΝΤ;», πρόσθεσε.
Στη συνεχεια αναφέρθηκε στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης λέγοντας πως «επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης η ανεργία έχει πέσει από το 27% στο 23%, αλλά δεν εφησυχάζουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την ανάκτηση της εργασίας και την αποτροπή του καταστροφικού φαινομένου της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό ως τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο. Σημείωσε πως από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και επεσήμανε πως «καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ποσό για την έρευνα και την καινοτομία, να συγκεντρώσουμε πόρους στο 1% ΑΕΠ».
«Για εμάς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν σημαίνει ξεπούλημα όσο-όσο, αλλά αναβάθμιση και αξιοποίησή της, με διαρκή έσοδα για το Δημόσιο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Πρόθεσή μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία στο ακέραιο και δεν θα αποδεχθεί επιπρόσθετα μέτρα πέραν της συμφωνίας ενώ δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στα εργασιακά που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκών κεκτημένων», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: .
«Βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε παράλογες απαιτήσεις. Έχουμε εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και δεν ανησυχούμε. Αν όλες οι πλευρές επιδείξουν μια ελάχιστη βούληση καλής θέλησης, "το ελληνικό πρόβλημα", μπορεί να λυθεί».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, δηλώνοντας την συμπαράστασή του στον κ. Αναστασιάδη, αλλά και την ενθάρρυνσή του στον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς κ. Ακιτζί. «Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Δεν θα κάνουμε πίσω σε θέματα αρχών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Το κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές ζήτημα. Λύση με μόνιμη παρουσία των στρατευμάτων στο νησί δεν μπορεί να υπάρξει, αντιθέτως, πρέπει να προβλέπει την αποχώρησή τους».
Έστειλε δε και μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας: «Να έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την εθνική μας θέση για το κρίσιμο αυτό θέμα. Να καλέσουμε τους γείτονες μας να χαμηλώσουν τους τόνους και να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με λογική και σύνεση. Αυτό σημαίνει ότι η κατοχή στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί».