«Θετική εξέλιξη, συνεχίζουμε», λέει η κυβέρνηση για το Eurogroup
Για επιτυχία στο χθεσινό Εurogroup τουλάχιστον ως προς το σκέλος της ανακοίνωσης των βραχυπρόθεσμων μέτρων κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση, αν και κύκλοι της επισημαίνουν ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διανυθεί».
Παρ’ όλα αυτά την ώρα που κάποιοι ευρωπαϊκόι κύκλοι προεξοφλούσαν ένα ναυάγιο στο Eurogroup η χθεσινή απόφαση καταγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και αφήνει περιθώριο για περαιτέρω διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα ώστε να κλείσει αρχικώς η πολιτική συμφωνία και αμέσως μετά η δεύτερη αξιολόγηση.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν στο CNN Greece ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup το ΔΝΤ για μία ακόμη φορά έδειξε χαλαρή στάση απέναντι στην Γερμανία, ενώ στον αντίποδα συμπεριφέρθηκε με επιθετικότητα στην ελληνική πλευρά επιμένοντας στο θέμα των πρόσθετων μέτρων για την περίοδο μετά το 2018.
Παρ΄όλα αυτά ο απολογισμός που κάνει το Μαξίμου για την χθεσινή έκβαση είναι θετικός. Κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζουν πως η ελληνική πλευρά δεν υποχώρησε στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να εφαρμοστούν μετά την λήξη του προγράμματος. Και συγχρόνως επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε υποχωρήσεις στα εργασιακά. Παράλληλα διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018.
Προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως το Μαξίμου καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση απέναντι στις εξελίξεις και να διασαφηνίσουν εάν οι ίδιες θα αποδέχονταν εκπτώσεις στα εργασιακά ζητήματα κι ακόμή εάν συμφωνούν με την προοπτική λήψης πρόσθετων μέτρων τώρα όπως αξιώνει το ΔΝΤ.
Την πρόοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup σημείωσε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σχολιάζοντας: «Θετική εξέλιξη στο Eurogroup. Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Συνεχίζουμε για εργασιακά και πλεονάσματα μετά το 2018».
Σύμφωνα με το Μαξίμου η απόφαση για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ρύθμιση του χρέους αποτελεί μία σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, ήτοι 45 δις ευρώ, ενώ παράλληλα σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετικό.
Η καθόλου τυχαία επίθεση στη Γερμανία
Μόνο τυχαία δεν ήταν η επίθεση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Γερμανία ενώπιον του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ. Ο έλληνας πρωθυπουργός, λίγο προτού ξεκινήσει το Eurogroup και γνωρίζοντας τις αρνητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην προοπτική ρύθμισης του ελληνικού χρέους θέλησε να στείλει μηνύματα στο Βερολίνο μέσω του γερμανού υπουργού Εξωτερικών μιλώντας για ευθύνες της χώρας του στα αδιέξοδα. Κάτι που δεν αποσυνδέεται και με τις πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική Ιταλία και την αρνητική για τον Ρέντσι έκβαση του δημοψηφίσματος.
Για τον Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει η Γερμανία σε μία Ευρώπη που κλυδωνίζεται δεν μπορεί να συνεχιστεί.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία δύσκολη καμπή. Η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για την δυνατότητα να βρεθεί μία προοπτική διεξόδου», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον του Σταινμάγιερ δείχνοντας την δυσαρέσκειά του για την στάση του Βερολίνου.
Μάλιστα έκανε λόγο για πολιτικές τιμωρίας οι οποίες χωρίς πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης δεν μπορούν να οδηγήσουν την Ευρώπη μπροστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στάση της Γερμανίας και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτές, είπε ότι η επιβολή της πολιτικής λιτότητας δεν μπορεί να συνεχίζεται και ότι η Γερμανία δεν μπορεί να ζητάει από την Ελλάδα να κάνει με συνέπεια τα μαθήματά της αδιαφορώντας για την δική της συνέπεια στις αποφάσεις αλλά και για το συνολικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Οι επισημάνσεις Τσίπρα προς τον Γερμανό υπουργό έρχονται λίγες ημέρες μετά το τηλεφώνημα με την Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με το Μαξίμου ο πρωθυπουργός από επιλογή δεν έθιξε το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και της δεύτερης αξιολόγησης, περιορίζοντας τη συζήτηση στα εθνικά θέματα και την επιθετική ρητορική του Ερντογάν.
Ωστόσο, στον Σταινμάγιερ άνοιξε τα χαρτιά του και ανέφερε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας στην Ευρώπη επιβάλλει-όπως είπε- το συντομότερο δυνατόν πολιτική συμφωνία και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης