ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιμένοντας το Eurogroup με το βλέμμα στο ιταλικό δημοψήφισμα

Περιμένοντας το Eurogroup με το βλέμμα στο ιταλικό δημοψήφισμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Το Μαξίμου περιμένει την έκβαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας έχοντας διαμηνύσει πως όχι μόνο δεν προτίθεται να προχωρήσει στην λήψη πρόσθετων μέτρων, αλλά συγχρόνως ότι δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ στην περίπτωση που το Ταμείο αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Για την κυβέρνηση η 5η Δεκεμβρίου δεν είναι μία ημερομηνία αποκομμένη από τις άλλες. Στις 4 του μήνα, δηλαδή την Κυριακή, θα έχει προηγηθεί το δημοψήφισμα στην Ιταλία με άγνωστο αποτέλεσμα και στις 6 και 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελας Μέρκελ. Προφανώς η απόφαση του Eurogroup θα είναι ένα μείγμα της επιθυμίας της Γερμανίδας Καγκελαρίου να μην δώσει στην Ελλάδα ό,τι επιθυμεί την Δευτέρα, δηλαδή την πολιτική συμφωνία για λόγους εσωκομματικής κατανάλωσης και απόρροια των παρενεργειών που θα έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως ιδίως εάν το δημοψήφισμα καταλήξει αρνητικό για τον Ματέο Ρέντσι, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα διστάσουν να πιέσουν πολύ την Ελλάδα εντείνοντας ένα πρόβλημα που θα έχει δημιουργήσει ήδη μία πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Πάντως, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο δεν πιστεύουν ότι το Eurogroup θα εξελιχθεί αρνητικά για την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση ευελπιστεί για μία πολιτική συμφωνία -άλλωστε το 95% των θεμάτων έχει κλείσει- για την οποία πιθανότατα το ΔΝΤ θα διατυπώσει επιφυλάξεις και θα βάλει αστερίσκους, χωρίς ωστόσο να βάλει φρένο στην διαπραγμάτευση.

Η γραμμή του θα είναι «προχωρήστε τώρα και συζητάμε τα υπόλοιπα δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα αργότερα», εκτιμούν κυβερνητικές πηγές. Χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την πιθανότητα το ΔΝΤ να αρνηθεί την πρόοδο της διαπραγμάτευσης εάν δεν έχει στα χέρια του κάτι σαφές όπως για παράδειγμα μία εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ή νέα μέτρα λιτότητας που θα κάνουν εφικτούς τους δημοσιονομικούς στόχους του 3,5% για τις χρονιές 2019 και 2020. Η ελληνική πλευρά το μόνο που δέχεται να συζητήσει για τα έτη μετά το πρόγραμμα είναι μόνο η επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης ευελπιστώντας ωστόσο ότι τα παραμετρικά στοιχεία για το χρέος δεν θα αναγκάσουν στην ενεργοποίησή του.

Ο πρωθυπουργός αν και στο εξωτερικό ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις περί την διαπραγμάτευση από το οικονομικό επιτελείο.