ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή γραμμή κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές με φόβητρο για πρόωρες εκλογές

Σκληρή γραμμή κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές με φόβητρο για πρόωρες εκλογές
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Σε σκληρή γραμμή θα συνεχίσει να κινείται η κυβέρνηση στο θέμα της διαπραγμάτευσης ακόμη κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το φόβητρο των εκλογών, κάτι που έκανε εν μέρει ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου έχει διαμηνύσει στους δανειστές πως δεν προτίθεται να δεχτεί νέα μέτρα και μάλιστα για μετά το 2018 όπως αξιώνει το ΔΝΤ ζητώντας από το Ταμείο να πιέσει προς την ευρωπαϊκή πλευρά για το θέμα του χρέους αντί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ προκειμένου να δεχτεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και 2020 που θεωρητικώς έχουν προσδιοριστεί στο 3,5% ζητάει από την κυβέρνηση να ψηφίσει από τώρα μέτρα για να αποδεχτεί την μείωση των πλεονασμάτων. Η μείωση ωστόσο των πλεονασμάτων θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν αποφασίζονταν και συγκεκριμενοποιούνταν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αναφέρουν κυβερνητικές πηγές καλώντας το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την θέση του.

Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν την κυβέρνηση ανυποχώρητη στο ζήτημα της λήψης νέων μέτρων με το επιχείρημα πως η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, επομένως και οι θεσμοί θα πρέπει να κινηθούν με την ίδια συνέπεια.

Πάντως υπό την προϋπόθεση ότι θα έκλεινε στην ώρα της η δεύτερη αξιολόγηση και η Ελλάδα θα έπαιρνε από τους θεσμούς την εξειδίκευση για το χρέος η κυβέρνηση –λένε αρμόδιες πηγές– θα μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα για επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης για τα έτη 2019 και 2020. Θεωρώντας ότι με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για ενεργοποίησή του και επιπλέον ότι ως τότε θα είχαν σημειωθεί θετικά βήματα στην ελληνική οικονομία. (ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έξοδος στις αγορές).

Το Μαξίμου αισιοδοξεί πως μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εκτιμήσει τα δεδομένα. Όμως δεν προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις στα εργασιακά. Η κυβέρνηση αξιώνει την εξασφάλιση της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων ακόμη και το 1ο εξάμηνο του 2018 και δεν συναινεί στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Στον αντίποδα προβάλλει το πολιτικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αποσκοπεί στην πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στην υπογραφή 4ου μνημονίου.

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλει εμμέσως την πιθανότητα εκλογών σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης –χωρίς να το πιστεύε隖 για να στείλει μηνύματα στους δανειστές πως το μη κλείσιμο της αξιολόγησης εγκυμονεί κινδύνους πολιτικής αποσταθεροποίησης.