ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία Βούτση για εθνικά και κυβέρνηση

Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής στον χαιρετισμό του στο συνέδριο για την πολιτική κληρονομιά του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, η οποία προβάλλει αιτιάσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Η απάντηση στην κλιμακούμενη και προκλητική ρητορική του προέδρου Ερντογάν που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως αναθεωρητής της συνθήκης της Λωζάννης, δεν μπορεί παρά να είναι η σταθερή και διαχρονική προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε.

Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσε και η αναφορά του στην ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η σύνδεση της κοινωνίας με την κυβέρνηση της Αριστεράς. «Οφείλουμε να σταθούμε και να αναλύσουμε τη σταδιακή απομείωση της επιρροής της κοινωνικής βάσης του βενιζελισμού, που είχε ως κύριο λόγο τη συσσώρευση αρνητικής εμπειρίας στα λαϊκά στρώματα από την διαρκή παράταση της εμπόλεμης κατάστασης της χώρας και οδήγησε, τελικά, στην εκλογική συντριβή του Βενιζέλου τον Νοέμβριο του 1920», ανέφερε και δεν ήταν λίγο εκείνοι που εκτίμησαν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την αγωνία του για αποσύνδεση της κυβέρνησης από τη λαϊκή της βάση λόγω των επώδυνων μέτρων που λαμβάνονται.

Έκρουσε ακόμη καμπανάκι για τον κίνδυνο ενός νέου εθνικού διχασμού, λέγοντας πως «ακόμη και ως προς τον εθνικό διχασμό, για τον οποίο η συλλογική ιστορική μνήμη αποδίδει κεντρική ευθύνη στο βασιλικό στρατόπεδο, εάν θέλουμε να εξάγουμε εποικοδομητικά συμπεράσματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το "τανγκό" χορεύεται πάντοτε από δύο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης