Λύση για τα «κόκκινα» δάνεια αναζητά η κυβέρνηση
Τα "κόκκινα" δάνεια είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης αφού η ρύθμισή τους βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την πρώτη αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση διακηρύσσει κάτι που είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι στόχος της σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα στεγαστικά είναι να προστατεύσει την πρώτη κατοικία τουλάχιστον για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών δεν πρόκειται να πωληθούν σε ξένα funds. Η κυβέρνηση σχεδιάζει αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση την δρομολόγηση λύσης με αναδιάρθρωση (μεγάλη επιμήκυνση αποπληρωμής) ούτως ώστε και οι τράπεζες να εισπράττουν τα οφειλούμενα και οι δανειολήπτες να διευκολυνθούν.
Αυτό θα γίνει με κυρίαρχο το εισοδηματικό κριτήριο και με την συνδρομή του νέου Δημόσιου Φορέα ο οποίος και θα
καθορίζει την δυνατότητα έκαστου νοικοκυριού να πληρώνει προσδιορίζοντας και το ποσό το οποίο μπορεί να καταβάλει σε μηνιαία βάση. Τα στεγαστικά δάνεια που είναι «κόκκινα» αγγίζουν σύμφωνα με πληροφορίες οικονομικών παραγόντων της κυβέρνησης το ποσό των 25 δις ευρώ.
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια το ποσοστό των οποίων ανέρχεται περίπου στο 65% των κόκκινων δανείων. Όλα δείχνουν πως οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν πώληση του συνόλου ή τμήματος των δανείων σε distress funds κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλη αναστάτωση σε αρκετούς κλάδου πχ ακτοπλοΐα, μεταλλουργία, αφού οι αγοραστές δεν αποκλείεται να ζητήσουν απολύσεις ή και έλεγχο των διοικήσεων των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία ενδιάμεση λύση που δεν είναι άλλη από την πώληση τμήματος των δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες σήμερα καλύπτονται από τον πτωχευτικό κώδικα έναντι των τραπεζών. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση ωστόσο των τραπεζών θα υπάρξει αλλαγή του κώδικα που θα κάνει πολύ πιο ευάλωτες τις μεγάλες επιχειρήσεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απέναντι στις τράπεζες.
Κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για πολύ δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν το προσεχές διάστημα αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην οικονομία και πολλές απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Προς το παρόν πάντως προέχει να περάσουν οι τράπεζες από τα περίφημα στρες τεστς ούτως ώστε εφόσον κλείσει η πρώτη αξιολόγηση-το αργότερο έως τις 10 Νοεμβρίου λένε κυβερνητικές πηγές - να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης που δεν θεωρείται καθόλου εύκολη υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συστημικές τράπεζες αναζητούν χρήματα για να καλύψουν τμήμα της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ η Εθνική προτίθεται να πωλήσει άμεσα την θυγατρική της Finance Bank στην Τουρκία.