Τα τρία μέτωπα στο πεδίο της αξιολόγησης
Τα εργασιακά αναδεικνύονται στον μεγάλο "πονοκέφαλο" της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την κυβέρνηση.
Η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη και κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι εκπρόσωποι των θεσμών να φύγουν από την Αθήνα χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία τουλάχιστον για τα εργασιακά. Η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώθηκε άλλωστε και το Σαββατοκύριακο σε συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Δυστοκία υπάρχει και για τον συνδικαλιστικό νόμο καθώς οι τροϊκανοί θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργιών και ψαλιδίζουν σχεδόν όλα τα προνόμια των συνδικαλιστών. Φως διαφαίνεται στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει πρόταση για επαναφορά τους από το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Παρ’ όλα αυτά αν τα εργασιακά μείνουν ανοιχτά θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν πριν από την συνεδρίαση του eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου κι ενδεχομένως πριν από το euroworking group στις 28 Νοεμβρίου μέσα από τηλεδιασκέψεις των δύο πλευρών και ανταλλαγή emails.
Την διαδικασία της διαπραγμάτευσης δυσχεραίνει και το κενό που αποτυπώνεται στα δημοσιονομικά καθώς σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου υπάρχει μία τρύπα περίπου 500-600 εκατομμυρίων για το 2018 και 40-50 εκατομμυρίων για το 2017 η οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει. Ωστόσο για το 2018 πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το άνοιγμα μπορεί να κλείσει γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ από τις μειώσεις στις δαπάνες των υπουργείων και αναζητούνται κι άλλες πηγές για να μην υπάρχει κενό.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξη για το κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας τονίζοντας μέσω κύκλων της πως στις 5 Δεκεμβρίου υπάρχει δυνατότητα το eurogroup να εγκρίνει το κείμενο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Στο μεταξύ θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ήδη τα πρώτα προαπαιτούμενα από την ελληνική βουλή.