ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσάρεστη πρόβλεψη από Bruegel: Και τέταρτο Μνημόνιο στην Ελλάδα

Δυσάρεστες προβλέψεις για την Ελλάδα έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Ζολτ Νταρβάς, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα ξεκάθαρα δήλωσε πως η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Ο κ. Νταρβάς επεσήμανε πως οι δανειστές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους, εκείνον μίας μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους και το δρόμο ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου, ενός δηλαδή νέου Μνημονίου. Σημείωσε πως ακόμα κι αν η Ελλάδα βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό ακριβώς το γεγονός σύμφωνα με τον κ. Νταρβάς καθιστά σχεδόν απίθανο για την Ελλάδα να μπορεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί με ένα λογικό επιτόκιο. Επομένως, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο αυτό σημαίνει είτε μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – προσκρούει στους Γερμανούς – είτε ένα νέο τέταρτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα μοντέλα του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα εάν βγει στις αγορές δεν θα έχει επιτόκια που να βοηθούν την πορεία του χρέους, σε αντίθεση με τα δάνεια που λαμβάνει όντας σε πρόγραμμα και τα οποία έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια.

Όπως και πολλοί αναλυτές έτσι και ο Ζολτ Νταρβάς θεωρεί πως η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μεγάλη πρόοδο πριν τις γερμανικές εκλογές, αλλά μόνο γενικές τοποθετήσεις περί μέτρων ελάφρυνσης χρέους από το 2018. Και φυσικά αυτό με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπαμα και τις παρεμβάσεις του για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ζολτ Νταρβάς δεν φάνηκε τόσο αισιόδοξος όσο η ελληνική κυβέρνηση. Δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του πως «φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα».

Θύμισε επίσης πως και κατά το παρελθόν η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα είχε ζητήσει από τους ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν εισακούστηκε.

Όσον αφορά στην πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, ο οικονομολόγος του Bruegel υπογράμμισε με νόημα πως θα κυλήσει, όπως και όλες οι προηγούμενες με παράπονα από τους πιστωτές για μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθυστερήσεις και διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά πως τρέχει τις μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα ο κ. Νταρβάς ξεκαθάρισε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά απέδωσε την απουσία τους στην «γάγγραινα» της γραφειοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης