ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχογνωμία υψηλού επιπέδου στην ΝΔ για το θέμα του Φίλη

Διχογνωμία υψηλού επιπέδου στην ΝΔ για το θέμα του Φίλη
Ευρωκίνηση Γιάννης Παναγόπουλος

Σε διαβουλεύσεις βρίσκονται στη ΝΔ για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την συνδιάσκεψη όπου οι τέσσερεις υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. 

Hδη ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα επιτελεία των υποψηφίων με στόχο να κλειδώσει η ημερομηνία, ο χώρος αλλά και ο τρόπος που θα κυλήσει η διαδικασία.

Την ίδια ώρα πάντως ανεβαίνουν οι τόνοι στο εσωκομματικό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης μίλησε σε νέους χθες στο Γκάζι και δεσμεύθηκε πως την επομένη των εκλογών θα τα αλλάξει όλα στη ΝΔ ενώ ξεκαθάρισε πως στη Βουλή δεν θα συμφωνήσει σε κανένα νέο φόρο της κυβέρνησης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας από την πλευρά του έστειλε πολλαπλά μηνύματα τονίζοντας πως θα αλλάξει το κατεστημένο που υπάρχει μέσα στο κόμμα ενώ επιτέθηκε κατά του Βαγγέλη Μειμαράκη κατηγορώντας τον πως απαιτεί και δεν διεκδικεί την ψήφο των πολιτών.

Ευθύνες στον Πρόεδρο της ΝΔ για την έλλειψη διαλόγου επέρριψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης που σήμερα θα μιλήσει στον Βόλο έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης αποκλείοντας κάθε μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και κατηγόρησε για σχέση με τρομοκράτες.

Δυσφορία, εν τω μεταξύ, προκαλεί πλέον σε αρκετά προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ η εικόνα που παρουσιάζει η παράταξη λίγες μέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η νέα κόντρα κορυφής που ξέσπασε μεταξύ των τεσσάρων υποψηφηφίων για το ποιός είχε την πατρότητα της ιδέας για την διεξαγωγή μιας συνδιάσκεψης καθώς όλοι πανηγυρίζουν πως κατάφεραν να «σύρουν» τους άλλους σε έναν, έστω, τέτοιου είδους διάλογο. Αν και όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη πάντως μιας ευρύτερης συζήτησης εφ όλης της ύλης μπροστά σε ένα κομματικό ακροατήριο, δεν έχει ακόμα υπάρξει συμφωνία ούτε για την ημερομηνία διεξαγωγής, η πρόταση του κ. Τζιτζικώστα για την άλλη Τετάρτη δεν φαίνεται να προχωρά καθώς εκείνη την ημέρα οι συνυποψήφιοί του έχουν προγραμματίσει ομιλίες, ενώ δεν έχει κλείσει ούτε ο τόπος αλλά, κυρίως, ούτε και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Το πράγμα μάλιστα φαίνεται να περιπλέκεται μετά την αξίωση πολλών οι διαδικασίες να είναι ανοιχτές και στα ΜΜΕ.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί και η δυσφορία πολλών για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί τις τελευταίες μέρες η ΝΔ, μία τακτική που εστιάζεται στο θέμα που έχει προκύψει με τον Νίκο Φίλη. Για πολλούς αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι η κατάσταση της οικονομίας και τα σκληρά μέτρα που έρχονται και εκεί θα πρέπει να εστιάσει η ΝΔ την αντιπολιτευτική της ρητορική.

Η αλήθεια είναι πάντως πως ο Βαγγέλης Μειμαράκης θεωρεί πως έχει μια χρυσή ευκαιρία στα χέρια του να πλήξει τον Αλέξη Τσίπρα και σε προσωπικό επίπεδο με την υπόθεση Φίλη. Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ που μίλησαν στο CNN Greece τονίζουν πως « θα σύρουμε τον κ. Τσίπρα στη Βουλή για να αναγκαστεί είτε να στηρίξει είτε να αποδοκιμάσει τον υπουργό του. Στην πρώτη περίπτωση θα αναλάβει προσωπικά το πολιτικό κόστος ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να έχουμε και την πρώτη παραίτηση Υπουργού».

Την ίδια ώρα στη ΝΔ τηρούν στάση αναμονής στην υπόθεση Πανούση, μια υπόθεση όμως που θεωρούν πως «έχει πολύ ψωμί» και πως εκεί θα αποδειχθεί αυτό που υποστηρίζουν πολλοί στη ΝΔ, πως δηλαδή υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μελών τρομοκρατικών οργανώσεων με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ