ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στο υπουργικό τα κόκκινα δάνεια

Στιγμές χαλάρωσης ανάμεσα σε Ντάισενμπλουμ και Σόιμπλε Ευρωκίνηση/Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου μπαίνει την Τρίτη το θέμα με τα κόκκινα δάνεια το οποίο ως γνωστόν αποτελεί την βασική εκκρεμότητα της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας πέρασε το Σαββατοκύριακο και από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που επί της ουσίας εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει αταλάντευτη γραμμή υπέρ των αδυνάμων για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αναγνωρίζοντάς του την δυνατότητα να αξιοποιήσει την πολιτική διαπραγμάτευση για να επιτύχει τους στόχους της κυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται σχετικά ικανοποιημένο από το γεγονός πως στο χθεσινό Eurogroup οριοθετήθηκε επί της ουσίας η διαδικασία που προσδιορίζει ότι εντός της εβδομάδας θα κλείσει το πρόβλημα με το θέμα των πλειστηριασμών ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δις ευρώ. Αυτομάτως βεβαίως θα ξεκινήσει η διαδικασία για την συγκρότηση του νομοσχεδίου με τα δεύτερα προαπαιτούμενα που θα απελευθερώσουν το τελευταίο κομμάτι της πρώτης δόσης ύψους 1 δις, ωστόσο αυτό που προέχει αυτήν την στιγμή είναι η ολοκλήρωση βήμα βήμα των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμφωνία.

Επίσης στην κυβέρνηση στέκονται στο γεγονός πως το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση του προγράμματος και σχολιάζουν θετικά τόσο τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί πριν από την έναρξη του Eurogroup όσο και την υποστήριξη της γαλλικής πλευράς δια του υπουργού Οικονομικών Σαπέν που δήλωσε προκαταβολικά ότι επιθυμεί λύση και για τα κόκκινα δάνεια στο Eurogroup.

Πάντως, οι θεσμικοί εταίροι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να επιταχύνει τους ρυθμούς για την συγκρότηση του υπερταμείου για την αξιοποιήση της δημόσιας περιουσίας, θέμα για το οποίο το υπουργείο οικονομικών επεξεργάζεται το σχετικό νομοθέτημα. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ζητούν από την κυβέρνηση να προσδιορίσει ποιες εταιρίες και οργανισμοί (assets) θα ενταχθούν στο υπό ίδρυση Ταμείο πχ θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ (;) και να διασαφηνιστεί η μορφή και ο τρόπος λειτουργίας του.

Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη θα μεταβεί στη Βαλέτα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, ωστόσο η κυβέρνηση δεν προσβλέπει σε ουσιαστικές αποφάσεις αφενός διότι ο χαρακτήρας της είναι άτυπος κι αφετέρου διότι γίνεται με επίκεντρο τις προσφυγικές ροές από την Κεντρική Μεσόγειο με αιχμή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

Στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί εκτενώς και το Προσφυγικό ζήτημα με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει στα μέλη της κυβέρνησης την κατάσταση όπως επίσης και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει το επόμενο διάστημα για μία πιο αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης