ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα: Αυτό που ήθελε η Αθήνα

REUTERS/Kevin Lamarque

Το Μέγαρο Μαξίμου απέσπασε αυτό που επιζητούσε από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

Μία σαφή δήλωση στήριξης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όμως ο λόγος της ικανοποίησης της κυβέρνησης από τις επαφές με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτήν την δήλωση αλλά και στην επισήμανσή του πως οι πολιτικές λιτότητας θα πρέπει να τελειώσουν για τον ελληνικό λαό. Πρόκειται σύμφωνα με κυβερνητική πηγή με μία ελαφρά διαφοροποίηση –επί τα βελτίω- του Μπαράκ Ομπάμα στις αναφορές του για το ελληνικό χρέος καθώς αυτή την φορά δεν έκανε μαθήματα προς την ελληνική πλευρά για περισσότερες μεταρρυθμίσεις αλλά ζήτησε τερματισμό της λιτότητας για τον ελληνικό λαό.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας από μόνος του στις δηλώσεις του εμφανίστηκε πρόθυμος στο να υλοποιήσει η κυβέρνησή του τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα, ενώ έκανε ειδική μνεία για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και την δημόσια διοίκηση.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί αλλά δεν το διαδηλώνει πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει να ασκήσει την επιρροή του στην Άνγκελα Μέρκελ στην κατεύθυνση του να υπάρξει λύση για το χρέος της Ελλάδας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο να μεσολαβήσει προς την Γερμανίδα Καγκελάριο. Τονίζουν όμως ότι στις συζητήσεις που έγιναν στο Μαξίμου ο Ομπάμα υπονόησε πως θα παρέμβει προς την γερμανική πλευρά. Κάτι που δεν έκρυψε και στις δηλώσεις του λέγοντας ότι θα δώσει συμβουλές για την κρίση στους βόρειους ευρωπαίους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης Τσίπρα-Ομπάμα αναλώθηκε στην συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Στην συνάντηση συμμετείχαν και οι κύριοι Παππάς, Τσακαλώτος, Κοτζιάς και Καλπαδάκης όπως επίσης και οι συνεργάτες του αμερικανού προέδρου. Στην συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης όπως επίσης και για τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν από όλες τις πλευρές προκειμένου στις 5 Δεκεμβρίου στο eurogroup να εξειδικευθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να αρχίσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα.

«Ελπίζουμε να μην μπουν αχρείαστα εμπόδια» ανέφεραν αργότερα κυβερνητικές πηγές εξηγώντας πως δεν πρέπει να υπάρξουν αξιώσεις και απαιτήσεις που δεν προβλέπονται από την Συμφωνία. Ο ίδιος Ομπάμα φέρεται να διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά πως θα δουλέψει προς την κατεύθυνση του να υπάρξει άμεση λύση για το ζήτημα του χρέους.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν το μεταναστευτικό και το Κυπριακό με τον αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την επιθυμία του να υπάρξει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Κάτι που αποτυπώθηκε αργότερα και στις δηλώσεις του.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για τις επαφές των δύο αντιπροσωπειών στις οποίες συζητήθηκαν τα ενεργειακά θέματα αλλά και οι επενδύσεις προς την χώρα μας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει έτοιμο project για το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ το live blog του CNN Greece για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης