Επίσκεψη Ομπάμα: Μόνη λύση, η μείωση του χρέους
Σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα και με αναφορές στα σπουδαιότερα διεθνή και ελληνικά θέματα πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, μάλιστα, να καλησπερίζει στα ελληνικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι ενέταξε την Ελλάδα στο τελευταίο επίσημο ταξίδι του με την ιδιότητα του Αμερικανού Προέδρου και σημείωσε ότι η επίσκεψή του αυτή μπορεί να στείλει σημαντικά μηνύματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.
Ο Πρωθυπουργός επαίνεσε τον κ.Ομπάμα καθώς, όπως είπε, οδήγησε σε άλλη πορεία την αμερικανική οικονομία επιλέγοντας διαφορετικό δρόμο από εκείνον της λιτότητας που διάλεξαν Ευρώπη και Γερμανία "Η επιμονή της Ευρώπης στη λιτότητα οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε στασιμότητα", τόνισε και υπογράμμισε την "ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις". Συμπλήρωσε ότι "αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ανεργία. Ωστόσο, καταφέραμε να αποφύγουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και επιστρέψαμε στην ανάπτυξη, ενώ μειώσαμε και την ανεργία".
(REUTERS/Kevin Lamarque)
"Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που προσέφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα και αμέσως μετά στη Γερμανία είναι συμβολική και καθοριστική".
"Μεταναστευτικό και Κυπριακό"
"Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα "πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων".
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, έκανε λόγο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση υπογραμμίζοντας, όμως, ότι προϋπόθεση είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
"Ομπάμα: Ευχαριστώ τον Αλέξη..."
Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με μια λέξη στα ελληνικά: «Καλησπέρα» είπε και χαμογέλασε, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
(REUTERS/Yorgos Karahalis/Pool)
"Ευχαριστώ τον Αλέξη, για τη συνεργασία", είπε ο κ. Ομπάμα και αφήνοντας αιχμές για την πολιτική της Ευρώπης, πρόσθεσε: "η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης". Υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ".
"Χρέος"
Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τόνισε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές".
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, λέγοντας: "Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της".
Δείτε εδώ το live blogging του CNN Greece
Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο
Το ζήτημα της οικονομίας, το προσφυγικό, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και η συνθήκη της Λωζάννης, κυριάρχησαν στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, λέγοντάς του πως τον υποδέχεται "ως τον Πρόεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης".
Αφού τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που επέδειξε η χώρα του τόσο στην ανθρωπιστική όσο και στην οικονομική κρίση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι το ίδιο θα πράξει και ο διάδοχός του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως, παρά τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, η χώρα συνεχίζει αταλάντευτη την ευρωπαϊκή της πορεία εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τάσσεται υπέρ μιας ταχείας λύσης του Κυπριακού, όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί λύση που δεν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
"Δεν αποδεχόμαστε λύση συνομοσπονδίας, με στρατεύματα κατοχής και συνθήκες εγγυήσεως", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας: "Διαφορετικά, θα δημιουργούσαμε κακό προηγούμενο για άλλα ευρωπαϊκά κράτη".
Εν συνεχεία ο Πρόκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάννης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτησή της, ξεκαθαρίζοντας πως "τα σύνορα της ΕΕ είναι αυτά των κρατών – μελών".
"Εμείς οι Έλληνες σας θεωρούμε και θα σας θεωρούμε πάντοτε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο και ειλικρινή φίλο της Ελλάδας", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
(REUTERS/Kevin Lamarque)
Στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλον τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας πως θεώρησε πως στο τελευταίο ταξίδι του ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθεί την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε πως αντιλαμβάνεται πως ο ελληνικός λαός υποφέρει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εκτιμώντας πάντως πως η κατάσταση καλυτερεύει, αν και διαπίστωσε πως υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.
Ο κ. Ομπάμα έδωσε και τα συγχαρητήριά του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Ελλάδα το προσφυγικό, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να μην διαχειρίζεται μόνο μία χώρα όλο το πρόβλημα. "Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους αλλά όλων μας. Γι αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες", είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο θέμα της Μέσης Ανατολής ο κ. Ομπάμα σημείωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ εκτιμούν "ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις το Αιγαίο. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την απολυτή συνεισφορά. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καθώς αυτή γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους, το θέμα του ΝΑΤΟ είναι σημαντικό".
"Προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί", είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε ακριβώς στις 13:30 στην Ηρώδου Αττικού, όπου βάσει Πρωτοκόλλου τον υποδέχθηκε επίσημα, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αφού έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου, αλλά και της Ελλάδας, οι κ.κ. Παυλόπουλος και Ομπάμα επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς και κατευθύνθηκαν εντός του Προεδρικού Μεγάρου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εισερχόμενος στην Αίθουσα των Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν αυτό είναι το σπίτι του, με τον κ. Παυλόπουλο να του απαντά αρνητικά, σημειώνοντας πως μένει σε άλλη κατοικία.