ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιθώριο 7 ημερών για 10 προαπαιτούμενα και 12 δισ. ευρώ

Περιθώριο 7 ημερών για 10 προαπαιτούμενα και 12 δισ. ευρώ
CNN

Περιθώριο 7 ημερών έχει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει το 20% των προαπαιτούμενων μέτρων που παραμένουν σε εκκρεμότητα και να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στο ίδιο διάστημα η ελληνική πλευρά θα πρέπει εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας να διευθετήσει και τις προβλεπόμενες από το Μνημόνιο αλλαγές στην διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να κλειδώσει τα 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μπορεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί να δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα επί ελληνικού εδάφους πως από τα 49 προαπαιτούμενα εκκρεμούν μόλις 3-4, ωστόσο χθες μετά το Eurogroup απεκάλυψε πως έχει υλοποιηθεί μόλις το 80% των «οροσήμων», ήτοι εκκρεμεί το 20% δηλαδή 10 βασικά προαπαιτούμενα.

Τα εκκρεμή ζητήματα θα εξετασθούν στις επαφές που θα έχει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και με τους επικεφαλής των κλιμακίων από αύριο Τετάρτη. Στόχος είναι να διευθετηθούν όλα τάχιστα ώστε το Euroworking Group να συνεδριάσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου και να δώσει το πράσινο φως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την εκταμίευση της δόσης και τη διάθεση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece στο θέμα της διακυβέρνησης των τραπεζών οι θεσμοί ζητούν να υπάρξουν εκ νέου αλλαγές στο νόμο 4340/2015 για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικά στο άρθρο 10 που αφορά στα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ και το οποίο προβλέπει πως το Ταμείο µε τη βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου θα αξιολογήσει τα µέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα µε τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις με την ελληνική κυβέρνηση και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γκλέν Κιμ, ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει συντάξει κάποιες σχετικές προτάσεις για το θέμα αυτό, οι οποίες έχουν σταλεί στους θεσμούς, αλλά δεν έχουν συζητηθεί σε βάθος. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες πως «οι θεσμοί έχουν λάβει τις ελληνικές θέσεις αλλά αυτές δεν έχουν ακόμα διανεμηθεί στους υπουργούς Οικονομικών και δεν έχουν συζητηθεί».

Στη βάση αυτή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μάλλον βιάστηκε να αναδείξει χθες ως εκκρεμές το θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και να αφήσει αιχμές ότι η κυβέρνηση δεν έχει συντάξει το περίγραμμα του Ταμείου ως όφειλε (μέσα στον Οκτώβριο). Σημειώνεται πως βάσει του Μνημονίου οι προτάσεις για το νέο υπέρ - Ταμείο πρέπει να οριστικοποιηθούν και να υποβληθούν τον Δεκέμβριο στους πιστωτές, ώστε τον Μάρτιο να συσταθεί και να καταστεί εφικτό να λειτουργήσει στα τέλη Ιουνίου του 2016. Έτσι, πρέπει εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιουλίου προέβλεπε πως το Ταμείο αυτό θα προικοδοτηθεί με περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου με στόχο σε ορίζοντα 30ετίας, να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ που θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά τα 50 δισ. ευρώ προβλεπόταν πως το 50% θα χρησιμοποιούταν ως εγγύηση των τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτούσε με 12,5 δισ. ευρώ αναπτυξιακές δράσεις και με άλλα 12,5 δισ. ευρώ την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.

Δεδομένου ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν μόλις 14,4 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή του θωράκιση και όχι 25 δισ. ευρώ και δεδομένου ότι δεν θα αξιοποιηθούν 15 δισ. ευρώ, το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα απαιτήσει λιγότερα από 86 δισ. ευρώ. Αυτό αυτόματα οδηγεί και στην μείωση του ποσού της εγγύησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα παρείχε αρχικά το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να αναλυθούν στις συζητήσεις των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM με την ελληνική πλευρά την τρέχουσα εβδομάδα, ώστε να δρομολογηθούν οι σχετικές αποφάσεις.