ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας για Κυπριακό: Δεν μπορεί να βρεθεί λύση με κατοχικά στρατεύματα στη μισή Κύπρο

Βίτσας για Κυπριακό: Δεν μπορεί να βρεθεί λύση με κατοχικά στρατεύματα στη μισή Κύπρο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Είναι δύσκολο να υπάρξει λύση βιώσιμη που να ξεφεύγει από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν μπορεί να υπάρχει λύση με κατοχικά στρατεύματα στη μισή χώρα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο κ. Βίτσας τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του κυπριακού κράτους, με την αναγνώριση των διαφορετικοτήτων, με τον ομοσπονδιακό του χαρακτήρα, αλλά και με τη διεθνή του αναγνώριση. Φαίνεται ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, ωστόσο η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να πάψει να επηρεάζεται τόσο έντονα από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας».

Για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «η Τουρκία αξιοποιεί την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και το προσπέρασμά της, ως απειλή....αν μπορεί να το κάνει η Τουρκία. Κατά τη γνώμη μου δεν θα το κάνει, αλλά υπάρχει και μια ανησυχία. Η δική μου γνώμη είναι ότι δεν την συμφέρει, γιατί η κοινή δήλωση ωφελεί και την Ευρώπη, αλλά και την Τουρκία και την Ελλάδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στις ταυτοποιήσεις, στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, στη μεταφορά σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στο εσωτερικό της χώρας και στις επιστροφές στην Τουρκία, ενώ εξήρε το έργο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση, όσον αφορά στα «μέτρα ανάπτυξης, ανακούφισης και μέτρα συμπλήρωσης» για τους κατοίκους των νησιών που έχουν ιδιαίτερα επιβαρυνθεί λόγω του προσφυγικού.

Παράλληλα γνωστοποίησε, ότι στο τέλος του μήνα θα παραδοθούν δύο καινούργια κέντρα φιλοξενίας, στο Κουτσόχερο της Λάρισας και στη Ριτσώνα. «Θα είναι πανευρωπαϊκά πρότυπα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε, ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη στάση της, αλλά η κατάσταση στην Τουρκία έχει αλλάξει και δεν είναι ακόμα σταθερή και επανέλαβε την «αποφασιστικότητά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να μην τα συζητήσουμε σε κανένα διεθνές φόρουμ, σε κανένα τραπέζι. Αυτό που διεκδικούμε σαν Ελλάδα, είναι η δίκαιη λύση για την Κύπρο και δίκαιες λύσεις για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, γιατί από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στη δημιουργία τριγώνων σταθερότητας στην περιοχή Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία, εκτίμησε ότι «θα παίξουμε ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την ειρήνευση».

Για το νέο ΕΣΡ σχολίασε ότι «με τη χθεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε ένα επεισόδιο και διαμορφώθηκε μια κατάσταση νομιμότητας». Παράλληλα δε, εκτίμησε ότι «με τη στάση της ΝΔ και άλλων δυνάμεων, χάθηκε ένας χρόνος. Η βασικότερη αιτία ήταν ότι η ΝΔ, μέχρι την τελευταία στιγμή, υποστήριξε μετά μανίας ένα καθεστώς ανομίας που είχε δημιουργηθεί», ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Βίτσας ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και να υπάρχει ένα καθεστώς νομιμότητας. «Όταν υπάρχει καθεστώς νομιμότητας μπορείς να δώσεις με άλλους όρους τη μάχη ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στους στόχους του υπουργείου μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι παραμένουν οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι είναι:

- Η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να γίνουν μοντέρνες σύγχρονες, λιγότερο κοστοβόρες, περισσότερο αποτελεσματικές, περισσότερο εκπαιδευμένες σε όλα τα επίπεδα,

-η διατήρηση σε υψηλό βαθμό της ετοιμότητάς τους,

-οι ρυθμίσεις για τη θητεία, ώστε ο χρόνος της να είναι χρήσιμος για την υπόλοιπη ζωή του πολίτη,

-η συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων εξοπλισμών και οι στοχευμένες αγορές που προσθέτουν αξία,

-η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του προγράμματος κατοικιών, αλλά και του γνωστικού επιπέδου τους.

Ο κ. Βίτσας γνωστοποίησε ότι η εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα εισέλθει προς συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ, ενώ προωθείται συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και αρμόδιους φορείς, για πολύ ειδικά επαγγέλματα, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για μια χρήσιμη θητεία.