ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουλιαράκης εναντίον Κατρούγκαλου για τα οικογενειακά επιδόματα

«Τα μεσαία εισοδήματα πρέπει ή δεν πρέπει να δικαιούνται επιδομάτων;» Το ερώτημα αυτό έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική έριδα και έχει συνδεθεί με τις αποφάσεις για το μέλλον των οικογενειακών επιδομάτων.

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας διακρίνουν τα επιδόματα σε εκείνα που λαμβάνουν οι εξαιρετικά αδύναμες οικονομικά ομάδες και τα οποία θα αντικατασταθούν από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ύψους 200 ευρώ μηνιαίως (θα το δικαιούνται όσοι δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα κάτω των 380 ευρώ), σε επιδόματα που σήμερα δίνονται σε περιορισμένο αριθμό κοινωνικών ομάδων και με εισοδηματικά κριτήρια (σπουδών τέκνου) και στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα που λαμβάνουν ΑμΕΑ και τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χθες ότι τα επιδόματα επανεξετάζονται με αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια. Μιλώντας στον Real Fm 97,8 τόνισε: «Δεν πρόκειται να κοπούν επιδόματα αναπήρων και οικογενειακά επιδόματα. Αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. Πρέπει να ξαναδούμε μερικά επιδόματα που δίνονται, αν δίνονται με σωστό τρόπο. Όταν μιλάμε για πρόνοια μιλάμε για λεφτά που πρέπει να πηγαίνουν σε φτωχούς ανθρώπους. Αν υπάρχουν λοιπόν χρήματα που πηγαίνουν στη μεσαία τάξη δεν είναι αυτός ο σκοπός της πρόνοιας».

Ερωτηθείς για το ποια επιδόματα κινδυνεύουν ο Κατρούγκαλος απάντησε ότι «προσπαθούμε να δούμε εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν. Για παράδειγμα υπάρχει ένα επίδομα, δεν θα πω ποιο είναι, που το εισοδηματικό του κριτήριο είναι 30.000 ευρώ τον χρόνο. Οικογενειακό εισόδημα 30.000 έχουν πια τα ανώτερα μεσαία στρώματα».

Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θεωρεί πως το σχετικό κονδύλι των οικογενειακών επιδομάτων θα μπορούσε να μειωθεί, ενώ από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου ξεκαθαρίζουν ότι οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα δεν πρέπει να πειραχθούν.

Η λογική του κ. Χουλιαράκη συνοψίζεται στο ότι η εξασφάλιση κονδυλίων 760 εκατ. ευρώ ετησίως για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναδιάρθρωση προνοιακών επιδομάτων και με διατήρηση της προστασίας όλων των επιδομάτων που χορηγούνται στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Στη βάση αυτή επιχειρηματολογεί υπέρ της διατήρησης επιδομάτων ακόμη και για μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν στα κοινωνικά επιδόματα θα ψηφιστούν περί τα τέλη Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης