ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλοί τόνοι και αντιπαράθεση για τη νέα τροπολογία Παππά

Υψηλοί τόνοι και αντιπαράθεση για τη νέα τροπολογία Παππά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 της Πέμπτης η χειμαρρώδης συζήτηση για τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης σχετικά με την επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά. Από τη συζήτηση δεν έλλειψαν οι υψηλοί τόνοι και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ ήταν καταφανής η διάθεση της κυβέρνησης να οπισθοχωρήσει σε βασικά ζητήματα. 

 

Οι δύο βασικές τροπολογίες που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία προβλέπουν ότι: Θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, με βάση την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ.Λάππα, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας για ακόμη ένα βήμα της κυβέρνησης με στόχο τη συναίνεση. Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός είχε καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα απαιτείτο η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών. Και αυτή η τροπολογία ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο.

Νωρίτερα:

Ν. Παππάς: «Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει»

Να συμβάλουν όλοι προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ στη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σημειώνοντας ότι «η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει».

«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη ΓΓΕΕ στο ΕΣΡ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε:

Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».

«Η ελληνική Πολιτεία βγαίνει πιο κερδισμένη ακόμη και εδώ όπου είμαστε διότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει τρόπος το πολιτικό σύστημα να βρει τρόπο ώστε να αποδώσει άδειες, αποδείχθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση να οργανώσει διαγωνισμό και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαιαπου τα προηγούμενα χρόνια δεν καταβάλλονταν. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τίμημα και όλοι πρέπει να συζητήσουμε πώς αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

PAPPAS

(Πηγή:EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι η αντιπολίτευση, όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, έλεγε ότι όποιος θέλει να εκπέμψει δεν έχει παρά να συμβληθεί με τον ψηφιακό πάροχο. Άρα έχει διανυθεί μεγάλο διάστημα και έχει μετακινηθεί η αντιπολίτευση. Πρέπει τη Δευτέρα να συμβάλουν όλοι για έχουμε ΕΣΡ. Να κάνουν το ένα και τελευταίο βήμα να συγκροτηθεί ΕΣΡ, και τότε όλοι θα είμαστε σε θέση να πιέσουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο πολυπόθητος διαγωνισμός».

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι δυστυχώς παρήγαγε οικονομικό αποτέλεσμα και αυτό σημαίνει ότι μεταφέρει πόρους από φτωχούς συμπολίτες μας σε πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ενώ το δεύτερο αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο συνταγματικό κενό. «Έχει έρθει η ώρα αυτό το αδιέξοδο να το υπερβούμε και όλοι να κάνουμε με γενναιότητα την αυτοκριτική μας διότι επί 27 χρόνια δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ», είπε ο Νίκος Παππάς.

Ένταση και υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους συζητούνται στη Βουλή κυβερνητικές προτάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η σφοδρή αντιπαράθεση Παππά- Κεδίκογλου.

«Είστε πρόβλημα για τη δημοκρατία», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, ζητώντας την απόσυρση του νόμου Παππά. «Είναι άτοπο να προτείνετε την αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικό. Εκτός από επικοινωνιακή απόπειρα η ενέργειά σας αποτελεί και προσβολή της διάκρισης των εξουσιών», ανέφερε και πρόσθεσε πως μόνη λύση είναι η κατάργηση του νόμου και έναρξης συζήτησης από μηδενική βάση.

PAPAS KEDIKOGLOU

Οι αναφορές Κεδίκογλου προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας. «Θα περίμενα από εσάς απολογία για το γεγονός ότι εσείς ως κυβέρνηση δεν εισπράξατε όσα έπρεπε, αυτό ήταν πρόβλημα στην Δημοκρατία, όπως ήταν και το μαύρο στην ΕΡΤ».

Επικράτησε ένταση με τον Σίμο Κεδίκογλου να απαντά ότι τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά και τον Νίκο Παππά να καλεί τη ΝΔ να ζητήσει συγνώμη, γιατί δεν εισέπραξε τίποτα.

Κόντρα Βούτση – Βενιζέλου

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή και ανάμεσα στον Νίκο Βούτση και στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αφορμή στάθηκε η αναφορά του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική».

«Όταν δημοσιευθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε όμως έκπληξη ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν τον νόμο συνταγματικό».

Untitled design

Απαντώντας από τα βουλευτικά έδρανα ο Νίκος Βούτσης σημείωσε: «Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις, ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό τον νόμο. Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα».

«Λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων», πρόσθεσε.

«Ο κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθιά τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.