ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «καραμπόλες» για το ΕΣΡ μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων και όλα τα νέα ονόματα

Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την πλήρη ρήξη των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ φαίνεται κάτι να αλλάζει. Ενδεικτικό του διαφορετικού κλίματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι πλέον όλοι έχουν αρχίσει να μιλούν με... πλήρη ονοματεπώνυμα.

Το σύνθημα για την αλλαγή έδωσε η χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχικά δεν έκανε πίσω στην πρόταση του, για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, τελικά μετά τις αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απέσυρε την αρχική του εισήγηση για τον Πολύδωρα και αποδέχτηκε το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να μην είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης. Μουλόπουλος, αλλά ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.

Το CNN Greece σας παρουσιάζει τους προτεινόμενους για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, τα ονόματα των οποίων είχαν πέσει στο τραπέζι μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 1η Νομεβρίου.

Ροδόλφος Μορώνης

(Ζωντανός Αλέξανδρος / EUROKINISSI)

Γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες ("Μεσημβρινή", "Τα Νέα", "Βραδυνή") ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε τηλεοπτικά κανάλια. Υπήρξε συντονιστής ειδήσεων στην Eurovision, Γενικός Διευθυντής της ΕΤ-1 (1989 - 1990), μέλος του ΕΣΡ (1991 - 1993, 2002 - 2005), υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του 2007, καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ (20/5/2014 - 11/9/2014).
Την περίοδο 1995 - 2000 δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στις 28 Αυγούστου 2015, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ανέλαβε τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Βασίλης Μουλόπουλος

(ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)

Ο Βασίλης Μουλόπουλος ήταν αρθρογράφος του περιοδικού "Γαλέρα" και για πολλά χρόνια διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας "Το Βήμα", ενώ στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα στην Εφημερίδα “Η Αυγή”. Ο Βασίλης Μουλόπουλος υπήρξε και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Κιάος

(Twitter)

Ο δημοσιογράφος και πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νίκος Κιάος. Εγάστηκε επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

"Αλλαγή στάσης από τη ΝΔ"

Στο παιχνίδι των ονομάτων μπήκε από το πρωί και η Νέα Δημοκρατία, η οποία μετά το “ΠΑΡΩΝ” στη Διάσκεψη των Προέδρων, άλλαξε στάση και πρότεινε τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο, για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ.

Όπως ανέφερε σε σχετική δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος «οι αυταρχικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, με όχημα τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά, για τη χειραγώγηση της Ενημέρωσης, οδήγησαν σε αδιέξοδο. Το αδιέξοδο αυτό πρέπει να αρθεί».

«Γι’ αυτό, η Νέα Δημοκρατία δημοσιοποίησε, από χθες πρόταση Νόμου, που σέβεται τη συνταγματική τάξη, διασφαλίζει την πολυφωνία, αποκλείει το “μαύρο”, προστατεύει τις θέσεις εργασίας στα Μ.Μ.Ε. και φέρνει χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Σήμερα, κάνει ένα ακόμα υπεύθυνο βήμα για την άρση του αδιεξόδου. Προτείνει για τη θέση του Προέδρου του Ε.Σ.Ρ. τον κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο. Τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε:
«Πρόκειται για πρόσωπο με απόλυτα διαφανή δημόσια πορεία, εγνωσμένου κύρους και ευρύτατης αποδοχής, στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Η πρόταση Νόμου που παρουσιάσαμε η οποία καταργεί το νόμο Παππά και η υποψηφιότητα του κ. Κουτρομάνου επιβεβαιώνουν έμπρακτα τη συμβολή της Νέας Δημοκρατίας για λύση.

Είναι η προϋπόθεση για να μπει οριστικό τέλος στη σημερινή νοσηρή κατάσταση και στα αδιέξοδα που προκάλεσε η Κυβέρνηση. Εννοείται ότι η επαναφορά της θεσμικής τάξης με την κατάργηση των προβληματικών διατάξεων του νόμου Παππά, προηγείται της επιλογής των προσώπων που θα συγκροτήσουν το Ε.Σ.Ρ.».

Ποιος είναι ο Αθανάσιος Κουτρομάνος

Γεννήθηκε το 1948 στην Καρδίτσα. Έχει σπουδάσει νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά και είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Το 1975 διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου και το 1976 Πρωτοδίκης. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών το 1989, στο βαθμό του Εφέτη το 1993, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών το 2004, στο βαθμό του Αρεοπαγίτη το 2006 και στο βαθμό του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου το 2011.
Το 2014 εκλέχθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

"Το Ποτάμι πρότεινε τον Μιχάλη Σταθόπουλο"

Αν και χθες, στη Διάσκεψη των Προέδρων, υπερψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για τον Ροδόλφο Μορώνη, ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε σήμερα τον ακαδημαϊκό Μιχάλη Σταθόπουλο, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη, για πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Στη Σεβαστουπόλεως μιλούν για μια πρόταση ενωτική που στόχο έχει να άρει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της τηλεόρασης.

Η πλήρης δήλωση του επικεφαλής του Κινήματος έχει ως εξής:

"Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της τηλεόρασης πρέπει να αρθεί. Το Ποτάμι με αίσθημα ευθύνης προτείνει για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης τον ακαδημαϊκό Μιχάλη Σταθόπουλο. Είναι μια προσωπικότητα πέρα από κόμματα. Έχει υπηρετήσει την πατρίδα από σημαντικές θέσεις. Με γνώμονα πάντα τις αρχές της δικαιοσύνης, την εντιμότητα και την ανεξαρτησία.

Καλούμε την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να συναινέσουν. Η κοινωνία είναι ήδη πολύ κουρασμένη και η πολιτική ζωή πρέπει να πάψει να περιστρέφεται γύρω από τα κανάλια.
Ας τολμήσουμε να υπερβούμε τις κομματικές γραμμές μας για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα πραγματικά προβλήματα. Την οικονομία, τα εθνικά μας θέματα, την Ευρωπαϊκή μας πορεία".

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Καλαμάτα ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να είναι άθροισμα κομματικών στελεχών και κάλεσε την κυβέρνηση στις τελικές της προτάσεις να μην συμπεριλάβει πρόσωπα που υπηρετούν σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις. Αυτό άλλωστε είναι και η επιταγή του Συντάγματος, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές συστήνονται για να λειτουργήσουν ως αντίβαρα στην εκτελεστική και κυβερνητική εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, το Ποτάμι είχε ψηφίσει την πρόταση Βούτση για ΕΣΡ με πρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο.

Επίσης πριν από την Διάσκεψη των Προέδρων ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε προτείνει τον δημοσιογράφο Γιάννη Τζαννετάκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης