Λοβέρδος καλεί Βαρουφάκη στην εξεταστική
Τον Γιάνη Βαρουφάκη θέλει να φέρει στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για την επιβολή των capital controls, ζήτησε να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών για την καταστροφική πορεία της χώρας το α’ εξάμηνο του 2015.
«Πρέπει να έρθει ο άνθρωπος που θριαμβολογούσε ότι έκλεισε τις τράπεζες και ταλαιπώρησε τον ελληνικό λαό, που έφερε την χώρα σε αυτή την κατάσταση για προσωπικό του όφελος», ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζοντας ότι υπάρχουν υπεύθυνοι για τις επιπτώσεις του α’ εξαμήνου του 2015.
Οι αναφορές Λοβέρδου έγιναν στο πλαίσιο της σημερινής «κατάθεσης» του Θανάση Σκορδά που διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΝΔ από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012. Με την ακρόαση Σκορδά άνοιξε ο κύκλος των καταθέσεων των υπευθύνων οικονομικών των κομμάτων.
Τόσο στην εισαγωγική του τοποθέτηση όσο και απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών –μελών της εξεταστικής επιτροπής, ο Θανάσης Σκορδάς ανέφερε πως όλα τα δάνεια του κόμματος ήταν «νόμιμα και χωρίς παραβίαση των τραπεζικών κανόνων». Υποστήριξε πως όταν προέκυψε πρόβλημα, η ΝΔ δεν αδιαφόρησε αλλά ήρθε σε συνεννόηση με τις τράπεζες για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Επιβεβαίωσε ωστόσο, οτι η ΝΔ δεν τήρησε τη δέσμευσή της απέναντι στην Αγροτική Τράπεζα για τη μη εκχώρηση δανειακής σύμβασης σε άλλες τράπεζες, υποστηρίζοντας οτι δεν ήταν παράτυπη η ενέργεια αυτή. «Επρόκειτο για υπόσχεση και όχι για δέσμευση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε ρητός όρος για την μη εκχώρηση αλλά μια απλή υπόσχεση από πλευράς της ΝΔ.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι η ΤτΕ κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που περιελάμβαναν και «γαλάζια» δάνεια δεν προχώρησε σε υποβολή συστάσεων – παρατηρήσεων και ότι «παρασχέθηκαν όλες οι εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες και συγκεκριμένα οι κρατικές επιχορηγήσεις».
Σύμφωνα με τον Θανάση Σκορδά, τα δάνεια της ΝΔ ήταν εξυπηρετούμενα έως το 2012, ενώ τα επιτόκια των δανείων δεν ήταν προνομιακά, ούτε ασκήθηκαν πιέσεις σε στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων να αποφασίσουν θετικά για τη χορήγηση δανείων.