Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Διάσκεψη για το ΕΣΡ
Άκαρπη απέβη τελικώς η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ΕΣΡ, παρά τη συμβιβαστική πρόταση του Νίκου Βούτση για Πρόεδρο -στη θέση Πολύδωρα- τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο αρχικώς τον Βασίλη Μουλόπουλο και στη συνέχεια, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις, τον Νίκο Κιάο.
Το 'ναυάγιο' επισημοποίησαν οι αριθμοί: τα 16 ΝΑΙ δεν συνιστούν πλειοψηφία των 4/5. Θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 19. Συγκεκριμένα η πρόταση Βούτση απέσπασε 16 ΝΑΙ από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, 1 ΟΧΙ από την Ένωση Κεντρώων, 6 ΠΑΡΩΝ από ΝΔ και ΚΚΕ. Η ΧΑ ήταν απούσα.
Στον πάγο ο νόμος-γέφυρα
Αμέσως μετά το ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Νίκος Βούτσης έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου, για έκτακτη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κρίνεται δέον, με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να παγώσει ο νόμος γέφυρα για το προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών και να συγκληθεί εκ νέου η ΔτΠ, σε μία περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ.
Αντιδράσεις
Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, σχολίασε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας την Νέα Δημοκρατία να αναλάβει τις ευθύνες της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ευρεία πλειοψηφία στην διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της. Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5. Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».
Μέσω Twitter σχολίασε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς:
Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, υπογραμμίζοντας: «Στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα η ΝΔ.
Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων εξηγεί το δικό της "όχι" στη διάσκεψη των Προέδρων, σημειώνοντας ότι: "Το Σύνταγμα που ζητεί 4/5 δεν το ζητεί τυχαία, ζητά συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης".
Τι προηγήθηκε
«Είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων που συνέρχεται για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: « 'Αρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί».
«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης ενώ σε σχέση με τον κ. Πολύδωρα παρατήρησε ότι και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές τα πιθανά ασυμβίβαστα για τα πρόσωπα, αναλύονται πριν γίνει το ΦΕΚ και αν υπάρχει τεκμήριο ασυμβιβάστου μελετάται. «Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. 'Αρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», είπε ο Νίκος Βούτσης.
Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι προτείνεται ο Β. Πολύδωρας και για τη θέση αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης.
Αυτά είπε ο Νίκος Δένδιας
«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.
Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης έσταξε φαρμάκι για τον Βύρωνα Πολύδωρα λέγοντας ότι του έδωσε την αίσθηση πως δεν θέλει να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ, αλλά να αντικαταστήσει τη Όλγα Γεροβασίλη στον ανασχηματισμό.
Αντιρρήσεις για τον Πολύδωρα από το ΠΑΣΟΚ
«Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος», τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου το προεδρείο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας και να του ζητήσει να αλλάξει την τροπολογία και να μην προβλέπει αναστολή, αλλά κατάργηση. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Βούτση να εγγυηθεί ότι εφόσον προβλεφθεί κατάργηση, δεν θα αλλοιωθεί ο πυρήνας της διάταξης. Εξέφρασε, δε, και αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
Παρών από το ΚΚΕ
«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.
Λυκούδης: Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη
«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.
Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ο κ. Λυκούδης.
Ένωση Κεντρώων
Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων σχολίασε ότι θα ήταν «πιο έντιμη» θα ήταν η κατάργηση του επίμαχου άρθρου. «Αν καταργήσετε το νόμο και προτείνετε πρόσωπα κοινής αποδοχής, τότε όλοι μας θα συναινέσουμε», κατέληξε.