ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Δομικός ναι, ευρύς όχι

Ανασχηματισμός: Δομικός ναι, ευρύς όχι
Eurokinissi

Ανασχηματισμό ακούμε κι ανασχηματισμό δεν βλέπουμε. Μια φράση που ακούγεται ολοένα και εντονότερα στα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες μέρες καθώς φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρατά για τον εαυτό του το «δικαίωμα» του αιφνιδιασμού.

Ακριβώς αυτό το στοιχείο αναμένεται, λοιπόν, να έχει ο ανασχηματισμός τόσο στα πρόσωπα που θα εισέλθουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα όσο και στον χρόνο που αυτά θα ανακοινωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός θα είναι ένα μείγμα συμβιβασμών, εσωκομματικών ισορροπιών και βούλησης του πρωθυπουργού για αξιοποίηση νέων και άφθαρτων προσώπων σε υπουργικές θέσεις.

Όσο για το πότε θα γίνει: Ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το πρωί της Παρασκευής όταν και θα αποχωρήσουν τα κλιμάκια των θεσμών από την Αθήνα. Το πιθανότερο πάντως, είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αφού πρώτα ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο (τα πρόσωπα του οποίου δεν αλλάζουν) αξιολογήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σημαντικό, επίσης, ρόλο θα διαδραματίσει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προϊδέασε για «ριζικό και δομικό ανασχηματισμό», οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να προσανατολίζεται σε μικρές αλλαγές προσώπων και παράλληλα, αλλαγές στη δομή και στις αρμοδιότητες υπουργείων.

Οι σίγουροι

Αν αναλογιστεί κανείς ποιοι υπουργοί δεν πρόκειται να αλλάξουν γίνεται αντιληπτό ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι ευρύς. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης που ηγούνται των οικονομικών υπουργείων δεν μετακινούνται. Αμετακίνητος είναι ο Νίκος Παππάς ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Σταύρο Κοντονή αλλά και για τους Νίκο Φίλη και Πάνο Καμμένο. Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Κοτζιάς δύσκολα μετακινούνται από τις θέσεις τους όπως και ο Χρ. Σπίρτζης που είναι πάντως πιθανόν να αλλάξει υπουργείο.

Από τους «πρωτοκλασσάτους» άβολα νιώθουν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιώργος Κατρούγκαλος για τους οποίους όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του απόφαση. Παράλληλα, μετά και το χθεσινό ραντεβού με τον Πάνο Σκουρλέτη αυξήθηκαν οι πιθανότητες να παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο χωρίς να έχει ακόμα «κλείσει» το αν θα παραμείνει στο Ενέργειας. Τέλος, αν και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τρύφων Αλεξιάδης ήταν σε αυτούς που αποχωρούσαν, ο πρωθυπουργός του διαμήνυσε ότι παραμένει στη θέση του.

tsakal stath

Τα new entry

O Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει δημοσίως ότι θέλει να κυβερνήσει με τη γενιά του και για αυτό προτίθεται να δοκιμάσει ορισμένα νέα πρόσωπα στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Σίγουρος θεωρείται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος νυν διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού. Η σκέψη, μάλιστα, είναι ο Τζανακόπουλος να χρησιμοποιηθεί ως αντι-Σακελλαρίδης και να πάρει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την Όλγα Γεροβασίλη να μετακινείται πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών. Επειδή, όμως, τα υπουργεία θα κλείσουν μετά από διάφορες καραμπόλες στη συγκεκριμένη θέση μπορεί να βρεθεί και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο πρωθυπουργός έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τα προσόντα και τη δουλειά που κάνει η Έφη Αχτσίογλου στο υπουργείο Εργασίας καθώς θεωρείται το πρόσωπο που «τρέχει» τη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, πρόθεση είναι να αξιοποιηθούν και άλλοι 35άρηδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις υπουργείων. Πρόσωπα άγνωστα στο ευρύ κοινό όπως ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος ο οποίος θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου.

Τέλος, σίγουρος πρέπει να θεωρείται και ο Φώτης Κουβέλης χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει.

tzanak tsip

Φεύγουν

Γιάννης Μουζάλας, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Μάρδας, Βαγγέλης Αποστόλου και Αριστείδης Μπαλτάς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τον Νίκο Τόσκα για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ερωτηματικό παραμένει και το μέλλον του Θ. Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

mardas

Αλλαγές στις δομές υπουργείων

Αυτό που σίγουρα θα γίνει πάντως είναι οι αλλαγές σε δομές και αρμοδιότητες υπουργείων και ειδικά στα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Η σκέψη που επικρατεί είναι η δημιουργία ενός υπερυπουργείου το οποίο θα έχει τις αρμοδιότητες τόσο των επενδύσεων και της ανάπτυξης όσο και της Ενέργειας χωρίς όμως να έχει "κλειδώσει" το πρόσωπο το οποίο θα το αναλάβει.