ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παροτρύνσεις» για ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων αναμένεται να απευθύνει το Eurogroup

«Παροτρύνσεις» για ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων αναμένεται να απευθύνει το Eurogroup
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη γεφύρωση των διαφορών στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας αναμένεται να ζητήσει σήμερα το Eurogroup από την Ελλάδα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ έως το τέλος της εβδομάδας.

Μπορεί στο χθεσινό EuroWorking Group η Αθήνα να υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση που καλύπτει το 55% - 56% των δανειοληπτών, αντί του προηγούμενου 73%-75%, ωστόσο αυτή η υπαναχώρηση δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε συμφωνία. Η ελληνική πρόταση προστατεύει την κατοικία άγαμου αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, ενώ προβλέπει έναν συντελεστή προσαύξησης του εισοδήματος του οφειλέτη με (βάση το κόστος διαβίωσης), ο οποίος ξεκινά από το 1,7 φέτος και υποχωρεί στο 1,5 από το 2017.

Για το θέμα των 100 δόσεων, των ισοδύναμων για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και την τιμή των φαρμάκων η πατέντα των οποίων έχει λήξει η διαπραγμάτευση έχει κυλήσει πιο ομαλά με τα θέματα να χαρακτηρίζονται διαχειρήσιμα.

Δεδομένου ότι σήμερα δεν αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούσαν ότι το Eurogroup θα μπορούσε να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να καταλήξει με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες – έως την Παρασκευή- σε συμφωνία, ώστε τότε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η δήλωση που έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν πως «η Γαλλία θέλει στο σημερινό Eurogroup μια συμφωνία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα».

Στο λιγότερο ευνοϊκό για την Ελλάδα σενάριο το Eurogroup θα ζητήσει τελεσιγραφικά από την Ελλάδα να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα. Στη βάση αυτή κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσει σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αντιπροσωπεύει την πλευρά εκείνων που θέλουν την πλήρη ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεδομένου ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών έχουν προγραμματίσει να έρθουν στην Αθήνα την Τετάρτη για να οριστικοποιήσουν τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων. Από σήμερα θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM προκειμένου να ξεκινήσουν από αύριο τις συζητήσεις με τα υπηρεσιακά στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων.

Φιλόδοξη επιδίωξη των εμπλεκομένων πλευρών είναι και τα δεύτερα προαπαιτούμενα να υλοποιηθούν εντός του Νοεμβρίου, ώστε η Ελλάδα να λάβει εγκαίρως τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ