Ερό: Η Γαλλία στηρίζει ταχεία επίλυση του ελληνικού χρέους
Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο γάλλος ομόλογός του, Ζαν Μαρκ Ερό, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα για ταχεία επίλυση του ελληνικού χρέους.
«Όλες οι πλευρές να κρατάνε τις δεσμεύσεις τους» τόνισε ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε τη μεγάλη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η γρήγορη ρύθμιση του θέματος του χρέους, καθώς «είναι προϋπόθεση για να μπορεί να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές».
Το ίδιο άλλωστε – σύμφωνα με τον κύριο Ερό – έχει «εκφράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πρέπει όλοι αυτό να το προσέξουμε ιδιαίτερα».
«Μένει δουλειά να γίνει. Σε κάθε περίπτωση η Γαλλία επιθυμεί να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις και να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η Γαλλία είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειές του έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιτύχει την ανάκαμψη και να έχει αποτελέσματα. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά».
Ακόμη μίλησε για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών ως προς ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τόνισε πως η χώρα έχει κάνει πολλές προσπάθειες και πρέπει να βοηθηθεί.
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή επιτυγχάνει σε αυτή την διαδικασία και δεν θα πρέπει να καθυστερούμε. Θα πρέπει να παγιώσουμε όλα αυτά που έχουμε επιτύχει εδώ», είπε.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η εφαρμογή των κοινών αποφάσεων στην ΕΕ, όπως και στο θέμα των προσφύγων. «Δεν θα πρέπει μόνο να συνομιλούμε» τόνισε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να αποφασίζουμε και στη συνέχεια να δρούμε. Πάνω σε αυτό άλλωστε εδράζεται και η εμπιστοσύνη και θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στους Ευρωπαίους πολίτες για να μην παρασύρονται από τον πειρασμό του ευρωσκεπτικισμού».
Κατέληξε δε ότι κοινό όραμα Γαλλίας και Ελλάδας είναι «μία Ευρώπη που προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες, που ενθαρρύνει την ευημερία και που ανοίγει δρόμους και προοπτικές για τη Νεολαία. Γαλλία και Ελλάδα θέλουν από κοινού να συμβάλλουν στη δημιουργία αυτής της Ευρώπης».
Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Δεν υπάρχει συμφωνία που να αφορά μόνο μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά όλους και θα πρέπει η εφαρμογή της συμφωνίας που αφορά όλους να παίρνει υπόψη της και τα ιστορικά παραδείγματα. Δεν μπορεί να φέρεται κανείς στην Ελλάδα πιο σκληρά από ότι φέρθηκαν οι νικητές σύμμαχοι το 1953 στο Λονδίνο έναντι μιας χώρας που είχε προκαλέσει το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρώσταγε δυο δάνεια από την δεκαετία του ΄20», δήλωσε χαρακτηριστικά.