ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τρία μέτωπα που κρίνουν τον ανασχηματισμό

Τα τρία μέτωπα που κρίνουν τον ανασχηματισμό

Ένα – ένα θέλει να κλείνει τα ανοιχτά μέτωπα ο πρωθυπουργός κάτι που σημαίνει ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός μετακινείται πιθανότατα για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιολογήσει τρία ζητήματα προτού πάρει τις τελικές του αποφάσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Πρώτον, θέλει , μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, να εξετάσει προσεχτικά και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τις κομματικές διαδικασίες οι οποίες ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με το Συνέδριο του κόμματος και ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή, με την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας.

Δεύτερον, θα περιμένει την έκβαση και αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ο οποίος ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ανασχηματισμός δεν θα «αγγίξει» τα οικονομικά υπουργεία, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δει πώς θα πάνε οι συζητήσεις τις επόμενες μέρες πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Ο ανασχηματισμός αναμένεται να επηρεαστεί από τις δομικές αλλαγές που θα γίνουν σε υπουργεία με κάποια από αυτά να μετατρέπονται σε υπερυπουργεία με διευρυμένες αρμοδιότητες.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός αναμένει τις δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Αν και το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση του ΣτΕ μέχρι την Τετάρτη θεωρείται απομακρυσμένο, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να προχωρήσει στον ανασχηματισμό μετά τη δεύτερη συνεδρία του ανώτατου δικαστικού οργάνου καθώς τυχόν απόφαση για αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες είναι πιθανόν να του ανατρέψει τους σχεδιασμούς.

Μαξίμου – Κουμουνδούρου σημειώσατε Χ

Η χθεσινή ημέρα επεφύλασσε εκπλήξεις για τον πρωθυπουργό καθώς είδε τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ να υψώνει το ανάστημά του μπροστά στις πρωθυπουργικές επιταγές.

Από τη μία ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε η ψηφοφορία για την ανάδειξη Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο από τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα , η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς έμειναν εκτός οργάνου καθώς η σταυροδοσία ανέδειξε πιο ψηλά τις Τασία Χριστοδουλοπούλου και Φωτεινή Βάκη που υπεδείχθησαν από μέλη της Κεντρικής επιτροπής και εκλέγονται.

Το πλήγμα στο Μαξίμου αφορά κυρίως το πρόσωπο της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. Ωστόσο οι δύο άλλοι υποψήφιοι που κινούνται στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, δηλαδή οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος εξελέγησαν ως μέλη του οργάνου.

Επιπλέον, η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Σκουρλέτη δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη για το Μαξίμου. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι πρόσωπο με ιστορία και ευρεία αποδοχή στην Κουμουνδούρου και η περιθωριοποίηση του ίσως αποδειχθεί εμπόδιο που θα βρει μπροστά του ο πρωθυπουργός στο άμεσο μέλλον.

Γράφε – σβήνε για τον ανασχηματισμό

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή το πιθανότερο είναι ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε ανασχηματισμό τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece εκτός κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να βρεθούν οι Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης ενώ πιθανή πρέπει να θεωρείται η μετακίνηση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε άλλο υπουργείο.

Παράλληλα, πολύ πιθανή θεωρείται η έξοδος του Νίκου Τόσκα από το υπ. Προστασίας του Πολίτη (κάτι τέτοιο ίσως θεωρηθεί και παραχώρηση του Τσίπρα στους 53) ενώ αν και ο Νίκος Φίλης δέχεται εισηγήσεις να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας, ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του. Βέβαιη θεωρείται και η αλλαγή της Όλγας Γεροβασίλη η οποία θα παραμείνει στο υπουργικό σχήμα αναλαμβάνοντας όμως άλλο υπουργείο, πιθανότατα το Εσωτερικών.

Επιπλέον, ειλημμένη απόφαση είναι η αξιοποίηση νέων σε ηλικία στελεχών σε υπουργικές θέσεις και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν αναλάβουν υπουργικές καρέκλες νεαρά στελέχη τα οποία, όπως σημειώνουν στο Μαξίμου, έχουν πάρει πολύ καλό βαθμό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Από τα στελέχη της κεντροαριστεράς που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις του Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, μόνο ο Φώτης Κουβέλης έχει σοβαρές πιθανότητες υπουργοποίησης ενώ δεν αποκλείεται θέση στο νέο υπουργικό να πάρει και η Λούκα Κατσέλη. Τέλος, αν και οι πληροφορίες ήθελαν τον Νίκο Χριστοδουλάκη να παίρνει θέση στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ το διέψευσε κατηγορηματικά.