ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Αναμένουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους

Αλ. Τσίπρας: Αναμένουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους
EUROKINISSI

Τη σημασία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης», τόνισε και πρόσθεσε πως «κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και από την πλευρά των εταίρων.

Επεσήμανε εκ νέου πως αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται η χώρα είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα. «Αυτό δεν μπορεί να δοθεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί», είπε και προειδοποίησε πως αν δεν σταματήσει η αναβλητικότητα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «και έτσι να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017».

«Η βιώσιμη λύση για το χρέος δεν είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, είναι εθνικός στόχος και αφορά την Ελλάδα. Επίσης σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε μία χώρα που έχει υποστεί μία τρομακτική αποεπένδυση να δεχτεί επενδύσεις», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές αλλιώς θα είναι αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να έχουν την Ελλάδα σε προγράμματα και να τη δανείζουν οι ίδιοι και φυσικά η χώρα να είναι στον γύψο».

Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που ειναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως της έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Κυπριακό

Επισήμανε, επίσης ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Συρία

Σχετικά με τη Συρία, ανέφερε πως είναι θετικό ότι επιτεύχθηκε, έστω εύθραυστη, συμφωνία κατάπαυσης πυρός, ενώ εξέφρασε τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά την ευθύνη που φέρει στην κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της ΕΕ υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στην περιοχή.

Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

Προσφυγικό

Σχετικά με το προσφυγικό τόνισε πως το κείμενο συμπερασμάτων μιλά για μια συλλογική, ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους.

«Η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «H πλειοψηφία των χωρών στήριξε τον πυρήνα των θέσεών μας. Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν "ευέλικτα" την αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χώρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.