ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το Eurogroup και το μεταναστευτικό συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σειρά τηλεφωνημάτων είχε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση για τα ανοιχτά ζητήματα ενόψει του αυριανού Eurogroup.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα των πλειστηριασμών αλλά και της ρύθμισης των 100 δόσεων, την ώρα που ανοιχτό παραμένει ακόμα και το θέμα της φορολόγησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση στην επικοινωνία που είχε με τους τρεις αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός τους ανέλυσε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Τους ενημέρωσε επίσης για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία.

Τι προηγήθηκε

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Στο επίκεντρο της συζητήσεως των δύο ανδρών βρέθηκε η προετοιμασία του Eurogroup και το προσφυγικό.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν στο CNN Greece την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών η οποία προηγήθηκε του EuroWorking Group.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και την προετοιμασία του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες», ανέφεραν οι εν λόγω πηγές.

Kυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε «κατανόηση» από την πλευρά Γιούνκερ στην θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδύνατων.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Η σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τις σημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Τσίπρα αναφέρει τα εξής:


«Ο Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
»Βασικό αντικείμενο και των τριών επαφών ήταν το προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα.


»Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.


»Σε ότι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Άκαρπο το EuroWorking Group

Πάντως στη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές, όπως και το EuroWorking Group που ολοκληρώθηκε στις 9 ώρα Ελλάδος.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Πλέον όλα δείχνουν ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θεωρείται απίθανο να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης και το ζητούμενο είναι να δοθεί μια λύση που να επιτρέψει να κλείσουν οι εκκρεμότητες των πρώτων προσαρτουμένων πριν την Τετάρτη, οπότε οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα για τον προσδιορισμό της νέας λίστας προαπαιτούμενων που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης