ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σταθάκης: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας το Grexit

Γ. Σταθάκης: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας το Grexit
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi

Το Grexit έχει παρέλθει πλήρως και τα σενάρια που το επαναφέρουν είναι επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Real ο υπουργός μίλησε για τον οδικό χάρτη της χώρας ενώ τόνισε πως το 2017 θα είναι χρονιά ανάπτυξης με την ύπαρξη μόνο διαδικαστικών αξιολογήσεων.

Το β’ εξάμηνο του 2016 η χώρα αναμένεται να περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα που σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, θα αναδείξει και την πορεία του επόμενου έτους.

Το «σπάσιμο» της δόσης που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, οφείλεται σε τεχνική καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων.

Σχολιάζοντας την κόντρα ΔΝΤ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος ο υπουργός τόνισε πως οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου και σχολίασε:

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές, περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις».

Ερωτηθείς αν τα funds που θα πάρουν τα «κόκκινα» δάνεια θα πάρουν και τις υποθήκες, ο κ. Σταθάκης απάντησε κατηγορηματικά όχι.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που κάνει ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση για την επίτευξή της ανάπτυξης έκανε λόγο για θεσμικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις (για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας), κινητοποιήσεις για τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία, ειδικές συμφωνίες με την Επενδυτική Τράπεζα της Ευρώπης και EBRD που προσφέρουν πόρους σε ιδιωτικά και δημοσια πρότζεκτ, και επιτάχυνση όλων των διαδικασιών που είναι σε εκκρεμότητα από παρελθόν για να ξεμπλοκάρει επενδύσεις.

Όρισε τρεις προϋποθέσεις για τη ρευστότητα στο επιχειρείν από τις τράπεζες. Αφορούν τη διαχείριση κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες έχουν πλάνο 10ετίας, ενώ έχει νομοθετηθεί το σύνολο των εργαλείων που χρειάζονται. Δεύτερη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και τρίτη τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που, όπως είπε, έρχονται από την Ευρώπη και προσθέτουν ρευστότητα στις τράπεζες.