ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών.

Η Νέα Δημοκρατία τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο και οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη».

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευ. Βενιζέλος: Το Σύνταγμα ορίζει ρητά τα όρια ηλικίας

Με μια εκτενή ανάρτηση στο Facebook ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται στο όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών κατά το Σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «η διάταξη ρυθμίζει πλήρως, σε συνταγματικό επίπεδο, τα σχετικά με το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και δεν επιφυλάσσεται υπέρ του νόμου. Δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή» σημειώνει και προσθέτει:

«Μεταφέρεται δημοσιογραφικά η άποψη κάποιων ότι το άρθρο 88 παρ. 6 προβλέπει το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών ως εγγύηση υπέρ αυτών. Άρα δεν μπορούν λόγω ισοβιότητας να απολυθούν πριν συμπληρώσουν το όριο, αλλά μπορούν να παραμείνουν, αν το επιθυμούν και για όσο χρόνο το επιθυμούν!», σημειώνει ακόμα και προσθέτει:

«Το όριο ηλικίας που θέτει το άρθρο 88 παρ. 5 δεν συνιστά εγγύηση προσωπική αλλά θεσμική με τη μορφή κανόνα που διέπει την οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης διασφαλίζοντας την ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη όλων των δικαστικών λειτουργών, των παλαιότερων που αποχωρούν και των νεώτερων για τους οποίους ανοίγουν θέσεις προς προαγωγή».

«Είναι συνεπώς προφανές ότι το άρθρο 88 παρ. 5 θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο, το δε άρθρο 118 παρ. 1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού», καταλήγει η ανακοίνωση.