ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Στουρνάρας: Έχει ψυχολογικά ο Προβόπουλος

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ευθείες βολές κατά του προκατόχου στη διοίκηση της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της τράπεζας Αττικής, άφησε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση αδειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, ο κεντρικός τραπεζίτης σχολίασε μάλιστα, πως "μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα ο κ. Προβόπουλος και στη θέση του θα πρόσεχα πολύ". Λίγο αργότερα πάντως, απέδωσε σε "αστείο" την αναφορά στα ψυχολογικά του τέως διοικητή της ΤτΕ.

Επέμεινε ωστόσο, ότι χάρη στους έγκαιρους χειρισμούς της ΤτΕ η τράπεζα Αττικής βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία εξυγίανσης και πορεία ανάκαμψης. "Είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει την τράπεζα Αττικής και δεν το έκανε, το έκανα εγώ... Η τράπεζα πήγαινε στα βράχια και τώρα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης", είπε και πρόσθεσε πως δημόσιοι φορείς και όχι ιδιώτες απέσυραν τα χρήματά τους.

Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη για τη στάση της Τράπεζας Αττικής απέναντι στην εταιρία Καλογρίτσα, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε οτι δανειοδοτήθηκε η εταιρία του σαν να ήταν η Microsoft. "Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου - και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Έδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft", ανέφερε.

Σε ότι αφορά στην τοποθέτηση του κ. Πανταλάκη, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι ο ίδιος τον έπεισε να αναλάβει και ότι τα χρήματα που είχε "βγάλει" στο εξωτερικό, νόμιμα, τα έφερε πίσω.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα δάνεια επιχειρήσεων ΜΜΕ είπε ότι ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων ανέρχεται σε ποσοστό 25%. Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και εκείνων που υπάρχει βάσιμη πιθανότητα ότι δεν θα εξυπηρετηθούν υπολογίζεται στο 45% (αντιστοιχούν στο 0,3% του συνόλου των κόκκινων δανείων). Ο κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε ότι το 67,2% αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, το 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 29,1% τη ναυτιλία και το 25% επιχειρήσεις ΜΜΕ. "Παρά την κρίση μόνον τρεις επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν πρόβλημα: ο ΔΟΛ, ο Πήγασος, ο Τηλέτυπος και λιγότερο το Star. Τα υπόλοιπα ΜΜΕ έχουν ενήμερα δάνεια", ενημέρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του 2016, είπε ότι σε σύνολο ποσοστού ανέρχονται σε 45,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε "τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό συνόλου των ταμείων είναι 45,1%. Δηλαδή, συνολικά δάνεια το πρώτο 6μηνο 2016 είναι 240.289.807.000. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων πάντα μιλάω τέλος 1ου 6μήνου του 2016. Στεγαστικά 41,8%, καταναλωτικά 55,3%, επιχειρηματικά 44,7%, εκ των οποίων επαγγελματικά 67,2% βλέπετε μεγάλο ποσοστό επισφάλειας εδώ, ΜΜΕ 59,9%, μεγάλες επιχειρήσεις 29,1%, ναυτιλία 27,4%, χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις 29%".

Η διαφορά ωστόσο, των στοιχείων που κατέθετε -για επιχειρήσεις ΜΜΕ- με τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν ένταση. Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για bullying εις βάρος του διοικητή της ΤτΕ.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Προσβάλλετε την επιτροπή, τι υπερασπίζεστε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπράβο πρόεδρε... Θέλετε να σας βγουν οι αριθμοί... Ντροπή σας...

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μάλλον σε άλλη αίθουσα είστε...

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τον πάρετε τον κ. Λοβέρδο στο κόμμα σας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εσένα θα πάρει που είσαι καλός βουλευτής...

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η "έφοδος" στην εταιρία της συζύγου του ήταν παράνομη, χωρίς εντολή. "Έγινε επιτόπιος έλεγχος από αναρμόδια όργανα και έγινε αναφορά στον Αρειο Πάγο", είπε και διευκρίνισε πως ό,τι πήρε το πήρε πριν εκείνος είχε γίνει υπουργός Οικονομικών. "Ήταν σε ένωση πολλών επιχειρήσεων. Αυτά συνέβησαν 2 χρόνια πριν γίνω εγώ υπουργός. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει και μη λοιμώδη νοσήματα. Ήταν διαγωνισμός του ΕΣΠΑ και ήταν νόμιμος", είπε.

Με τη φράση "δεν ανέχομαι ύβρεις και συκοφαντίες, αν εδώ θέλετε να γίνει γουέστερν, θα πάψω να είμαι του σαλονιού", απάντησε στις συνεχείς προκλήσεις Νικολόπουλου - Κασιδιάρη, με τον ανεξάρτητο βουλευτή να τον κατηγορεί ότι "ήταν πάντα διορισμένος και ένα παιδί του σωλήνα... για τα μαρμαρένια αλώνια". Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, με αφορμή τις αναφορές στον εισαγγελέα. "Με το να επικαλείστε συνεχώς τον εισαγγελέα νομίζετε οτι με φοβίζετε; Από το πρωί που ήρθα, έχω ακούσει τη λέξη εισαγγελέας περίπου 50 φορές, νομίζετε οτι ο εισαγγελέας θα μας λύσει τα προβλήματα;", είπε προς τον Σπύρο Λάππα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση άφησε αιχμές για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, λέγοντας πως "το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά στη δημοσιονομική κρίση 2008-2010 που οδήγησε στην κρίση χρέους".

Ο διοικητής της ΤτΕ που ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο άρσης των capital controls, σημείωσε ότι δεν υπάρχει εικόνα. "Μπορούμε να κάνουμε, όπως κάνουμε, σταδιακή χαλάρωση. Σήμερα το κόστος για την ελληνική οικονομία ειναι πολύ μικρότερο. Η άρση τους εξαρτάται απο παράγοντες, όπως η επιστροφή των καταθέσεων, το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία", ανέφερε και έριξε τα καρφιά του για τη διαπραγμάτευση του πρώτο εξάμηνο του 2016. "Το αίτιο ήταν η λανθασμένη οικονομική πολιτική του πρώτου εξαμήνου που επιβάρυνε την οικονομία και δημιούργησε αναστάτωση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, επειδή όμως το 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, πρέπει να επιταχύνουμε τη δεύτερη αξιολόγηση", είπε.

Έριξε όμως και ρουκέτες για την πρώτη περίοδο διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη. Στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου από την ομάδα των "53" για ποιο λόγο δεν παρενέβη για την εκρροή κεφαλαίων, ο Γιάννης Στουρνάρας έστρεψε τα βέλη του προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας οτι εξαιτίας του η ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου 2015, σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Αποκάλυψε ακόμη, οτι ο πληθωρικός Γιάνης Βαρουφάκης σε συνάντηση με μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, είπε οτι ειναι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας.

"Μην τον λαμβάνετε υπόψιν είπα στον Ντράγκι και μου απάντησε δεν μπορούμε να μην τον λάβουμε υπόψιν γιατί είναι υπουργός Οικονομικών". Υπεραμύνθηκε του έργου της ΤτΕ, υπογραμμίζοντας οτι όλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή της κεντρικής τράπεζας στην παραμονή της χώρας στο ευρώ. "Ελπίζω να μην το αμφισβητείτε εσείς...", είπε προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση αν μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος είχε επικοινωνία με τον Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαχείριση της κατάστασης, απάντησε ότι μιλούσε με τους κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο. "Τι να μιλήσει (σ.σ. με Βαρουφάκη), ήταν άλλης σχολής σκέψης", είπε και επέμεινε οτι οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος έδειχναν κατανόηση και τελικά έγινε το σωστό.

Με την έναρξη της συνεδρίασης επικράτησε ένταση, όταν ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ χαρακτήρισε θεσμικό ατόπημα τη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συζήτηση, ότι «θα έρθει ο κ. Αναστασιάδης στην επιτροπή και θα καλοπεράσει».

«Έχουν χτυπήσει σε λάθος πόρτα όσοι προσπαθούν να πλήξουν το κύρος της επιτροπής», ήταν η απάντηση του προέδρου της Σωκράτη Φάμελλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης