ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Βίτσας για τα τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο: Απαράδεκτη η τακτική της Τουρκίας

Δ. Βίτσας για τα τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο: Απαράδεκτη η τακτική της Τουρκίας
EPA/ MOD-ROYAL NAVY / HANDOUT/φωτογραφία αρχείου

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την τακτική της Τουρκίας, όσον αφορά στη δέσμευση περιοχών κίνησης για τα υποβρύχιά της ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σχολιάζοντας την πληροφορία ότι τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (μεταξύ των οποίων το Dolunay) είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου, όλο τον Σεπτέμβριο, ο κ. Βίτσας τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ πως «η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές κίνησης πέραν των δικαιωμάτων της» και σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν δέχεται τέτοιου είδους δεσμεύσεις, έχει κάνει με διπλωματικό τρόπο παραστάσεις και διαμαρτυρίες σε διεθνείς οργανισμούς και τα αποτελέσματα φαίνονται και θα φανούν σύντομα».

Ο κ. Βίτσας πρόσθεσε ακόμη πως η γειτονική χώρα βρίσκεται ακόμη σε αστάθεια λόγω του πραξικοπήματος και είναι απρόβλεπτες οι κινήσεις της. Υπογράμμισε πάντως, σχολιάζοντας τη στάση κομμάτων αντιπολίτευσης πως «θα πρέπει να σταματήσουν οι πολεμικές κραυγές», σημειώνοντας πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός της κριτικής ιδίως από κόμματα όπως η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζουν πώς λύνονται αυτά τα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελλόριζο και τα βόρεια της Κρήτης. Πρακτικά, οι τουρκικές SubNotam’s (όπως ονομάζονται οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους για τη δράση υποβρυχίων), άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου.

Στην ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η Αθήνα αντέδρασε με την κατάθεση υπομνήματος διαμαρτυρίας προς στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για την αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο πέλαγος από την Τουρκία.

Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας τονίζεται ότι τα υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευθεί και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για τον Σεπτέμβριο και μέρος του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου.

Η κίνηση των τουρκικών υποβρυχίων στοχεύει, σύμφωνα με πηγές, στην έργω αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και, φυσικά, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Γι’ αυτό, και η άμεση κινητοποίηση από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) θεωρήθηκε απαραίτητη με έξι ελληνικά υποβρύχια να επισημάνουν διά της παρουσίας τους την κυριαρχία της Ελλάδας στον χώρο.