ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρίφος Τσακαλώτου για Ελλάδα και ευρώ

Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

"Εμείς ζητάμε ένα καθαρό διάδρομο για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια είναι άνετη με την εξυπηρέτηση του χρέους της", επεσήμανε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την απομείωση του.

Στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα "το χρέος και η απομείωσή του" ο υπουργός Οικονομικών προέβη ωστόσο, σε μια αμφίσημη δήλωση για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, που προκάλεσε αίσθηση. "Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους. Οι απόψεις σας για το που πάει η ευρωζώνη πως πρέπει να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια ευρωζώνη και αν δεν μπορεί τι χρειάζεται να γίνει. 'Ολα αυτά δεν τα εχω ακούσει ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα", είπε.

Απέκλεισε πάντως, ονομαστικό κούρεμα, ενώ σε ότι αφορά το ζήτημα του χρέους και υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθεί πολιτική απόφαση. "Θεωρώ ότι δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα. Αλλά ο καθαρός διάδρομος επηρεάζει το απόθεμα και το λόγο του χρέους. Ο βασικός στόχος είναι ο καθαρός διάδρομος, θα μας δώσει ανάσα για τα επόμενα χρόνια για να αυξηθούν οι επενδύσεις", τόνισε και πρόσθεσε: "Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχει καθαρός διάδρομος για τα επόμενα 10 χρόνια, αν κλωτσήσουν το τενεκεδάκι, θα πει κάποιος θα πάρω απόφαση για επενδύσεις σε δύο χρόνια".

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μόλις κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση θα αποφασιστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ είναι στο πρώτο στάδιο το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Οι αναφορές Τσακαλώτου ήρθαν ως απάντηση σε όσα είχε πει στην ίδια επιτροπή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ότι η η απομείωση του χρέους θα γίνει μετά το 2018. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως σημαντικό σταθμό την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου για πρώτη φορά καταγράφεται ότι θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, γνωστός οπαδός του ΠΑΟΚ σχολίασε για το αν συμφωνεί το ΔΝΤ ή όχι, λέγοντας: "Άμα το ΔΝΤ πει ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα θα πω ότι συμφωνώ με το ΔΝΤ. Διατηρώ την διακριτική ευχέρεια να συμφωνώ σε κάποια πράγματα με το ΔΝΤ και να μην συμφωνώ σε άλλα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης