ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγή και Τόσκας «πονοκεφαλιάζουν» το Μαξίμου

Αυγή και Τόσκας «πονοκεφαλιάζουν» το Μαξίμου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Ισραήλ Γιούλι-Γιoέλ Έντελσταϊν, την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Στον πυρήνα των ευρημάτων της δημοσκόπησης της Αυγής προσπαθεί να μπει το Μαξίμου, παρακάμπτοντας την προθυμία του κομματικού εντύπου του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει στοιχεία της έρευνας που αμφισβητούν την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών.

Κι αυτό γιατί διαπιστώνει ότι οι δημοσκοπήσεις –έγκυρες ή μη– διαμορφώνουν πολιτικό κλίμα, που εν προκειμένω δεν ευνοεί καθόλου την κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να σχολιάσει την πιθανότητα η δημοσκόπηση της Αυγής να αποτελεί ένα προσυνεδριακό μήνυμα για το Μαξίμου.

Κάποιοι πιστεύουν πως πράγματι η ηγετική ομάδα της εφημερίδας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την επίμαχη δημοσκόπηση για να χτυπήσει καμπανάκια στην ηγεσία του κόμματος σε σχέση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και να την προτρέψει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές για να μην χάσει κι άλλες δυνάμεις το κόμμα.

Άλλοι θεωρούν πως το ίδιο το Μαξίμου ζήτησε την προβολή της συγκεκριμένης μέτρησης προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για αποφάσεις που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα.

Και κάποιοι άλλοι βλέπουν πίσω από την δημοσιοποίηση των καθ΄όλα αρνητικών στοιχείων της δημοσκόπησης για την κυβέρνηση μία πιθανή απερισκεψία του διευθυντικού δυναμικού της Αυγής, το οποίο ωστόσο ούτως ή άλλως δεν έχει την δυνατότητα να παρακάμψει ή να αποκρύψει κάποια στοιχεία του βαρόμετρου από την στιγμή που η εφημερίδα είναι συνδρομήτρια της Public Issue.

To πρόβλημα που δημιουργήθηκε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Αυγής δεν σχετίζεται με την δημοσιοποίηση των στοιχείων της μέτρησης που φανερώνει μία έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η Αυγή δεν προειδοποίησε την κυβέρνηση πως έρχεται δημοσκοπική καταιγίδα, ενώ δεν παραβλέπουν το γεγονός πως η εφημερίδα επέλεξε να αναδείξει ως κεντρικά θέματα αφενός την ανταπόκριση της πλειονότητας των ερωτώμενων στο αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αφετέρου την διαπίστωση της πλειονότητας των πολιτών πως οι τηλεοπτικές άδειες θα έπρεπε να είναι περισσότερες από τέσσερις.

Με αυτόν τον τρόπο η εφημερίδα έδωσε τη δυνατότητα στην Νέα Δημοκρατία να επαναφέρει το αίτημα για πρόωρες εκλογές και αμφισβητώντας την κορυφαία κυβερνητική επιλογή που την έχει οδηγήσει άλλωστε σε σύγκρουση με μέσα και αντιπολίτευση, για τις τηλεοπτικές άδειες. Ουσιαστικά, αδυνατίζοντας και για τα δύο θέματα την κεντρική γραμμή του Μαξίμου που δεν είναι άλλη από το «εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019» και «ο αριθμός των αδειών με βάση την διαφημιστική πίτα έπρεπε να είναι 4».

Ως εκ τούτου, το Μαξίμου επέλεξε χθες να υπενθυμίσει τα δημοσκοπικά ευρήματα διαφόρων εταιριών τον Σεπτέμβριο του 2015, πριν από τις βουλευτικές εκλογές που ανέδειξαν νικητή του ΣΥΡΙΖΑ, για να στείλει επί της ουσίας ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του ότι τίποτα δεν έχει κριθεί. Κι αυτό διότι με βάση τα ευρήματα το σύνολο των εταιριών που επικαλείται το Μαξίμου έπεσαν έξω με σφάλμα απόκλισης από 6,7%’εως 8%.

Η κυβέρνηση επέμεινε και χθες στο θέμα των δημοσκοπήσεων θεωρώντας το εξίσου προβληματικό με τον ψεκασμό συνταξιούχων με χημικά κατά την διάρκεια αντικυβερνητικής πορείας στην συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού.

Το Μαξίμου δεν βγάζει προς τα έξω ενόχληση για τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο είναι σαφές ότι ο Νίκος Τόσκας μπαίνει στο στόχαστρο του συριζαϊκού πυρήνα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, μετά και τις καταγγελίες για κακοποίηση προσφυγόπουλων από αστυνομικούς στο Τμήμα Ομόνοιας.