ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο διήμερο για τα 2 δισ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μετέωρο παραμένει για την κυβέρνηση το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των δύο δις ευρώ καθώς είναι άγνωστο εάν τελικώς το Eurogroup της Δευτέρας αποφασίσει να απελευθερώσει τα κονδύλια για την χώρα μας αναγνωρίζοντας ότι έχουν γίνει όλα τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

Από την μία, οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από ελληνικής πλευράς στην εφαρμογή της συμφωνίας. Μάλιστα στις συνομιλίες τους με την κυβέρνηση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους με το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Από την άλλη, όμως, το κουαρτέτο των δανειστών εξακολουθεί να ζορίζει το κυβερνητικό επιτελείο αφήνοντας ανοιχτά μία σειρά από θέματα καθώς δεν αποδέχεται τις ελληνικές προτάσεις ή θέτει όρους για πιο σφιχτό πλαίσιο σε ορισμένες ρυθμίσεις.

Τις τελευταίες ώρες δεν σημειώθηκε κάποια θεαματική πρόοδος στο καυτό θέμα με τα κόκκινα δάνεια κάτι που κάνει πολλούς να αμφιβάλλουν για το εάν την Δευτέρα θα έχει επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Επίσης, δυσπιστία παρατηρείται από τους δανειστές και στο θέμα των ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην επιβολή ειδικού τέλους και όχι φόρου στα τυχερά παιχνίδια για να ξεπεραστούν πιθανά νομικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να σηκώσει τα τηλέφωνα για να δώσει πολιτικό τόνο στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σκοπεύει να συνομιλήσει-αρχικώς ανακοινώθηκε ότι το τηλεφώνημα επρόκειτο να γίνει χθες, αλλά τελικά ανεβλήθη- με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στον οποίο και θα εξηγήσει την κατάσταση στην χώρα και στην επιθυμία της κυβέρνησης να προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο τηλεφώνημα με τον Γιούνκερ, θα διαβεβαιώσει τον επικεφαλής της ΕΕ ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να καλύψει τους μπαταχτσήδες, απλώς να προφυλάξει από τους πλειστηριασμούς όλους εκείνους που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις τους στα στεγαστικά δάνεια λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου θα ζητήσει την στήριξη του προέδρου της Κομισιόν επαναλαμβάνοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα μας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της στην προοπτική του να χάσουν οι έλληνες πολίτες τα σπίτια τους.

Στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και η επικοινωνία και με Ευρωπαίους ηγέτες, ωστόσο περιμένει να κλείσουν οι άλλες εκκρεμότητες για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του. Εφόσον τα υπόλοιπα ζητήματα κλείσουν και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, ο πρωθυπουργός θα μπορέσει με μεγαλύτερη άνεση να σηκώσει το τηλέφωνο και να τηλεφωνήσει στην Μέρκελ για να της περιγράψει το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, εξηγούν ανώτατες κυβερνητικές πηγές.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός στις συνομιλίες του με τους ευρωπαίκούς θεσμούς θα θέσει και τα ζητήματα του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται μετανάστες, ενώ όπως διαβεβαίωσε στην σύσκεψη για το μεταναστευτικό θα ζητήσει και 380 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης