ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάνης: Αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα

Ερντογάν για Συνθήκη της Λωζάνης: Αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα
REUTERS/Brendan McDermid/φωτογραφία αρχείου

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην Ελλάδα μετά τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα αποτελέσματά της λέγοντας ότι ήταν επιζήμια για την χώρα του και ότι «προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως νίκη».

Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Η πρώτη αντίδραση από την Ελλάδα προήλθε από διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, οι οποίες σημείωναν ότι «όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης» και τόνισαν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης και ολόκληρο το Διεθνές Δίκαιο «είναι όντως μια πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο, την οποία κανείς, ούτε η Αγκυρα, δεν μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Οσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό».

Σημειώνεται ότι ακριβώς πριν από ένα μήνα ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε στην Κρήτη με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν αξιολόγηση της κατάστασης (state of play) στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά από μια περίοδο παρατεταμένης αμηχανίας και ενδεχόμενου επαναπροσδιορισμού τους.

Ανησυχία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης


Στην Ελλάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης είπε:

«Σε δήλωσή του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν περί της Συνθήκης της Λωζάννης επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχουν μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο Νέο - οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, με ανάρτησή του στο Twitter, άφησε αιχμές για την αντίδραση του ΥΠΕΞ, σχετικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν, γράφοντας:

«Θλιβερός ερασιτεχνισμός να απαντάει το ΥΠΕΞ με"διπλωματικές πηγές", στις εξόχως προβληματικές επίσημες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Γιατί;»

Tις αναφορές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«H "μέθη" Ερντογάν από τη νίκη του εναντίον των πραξικοπηματιών δεν αποτελεί δικαιολογία για τις παράλογες, αντισυμβατικές, αναθεωρητικές του δηλώσεις», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Ταυτόχρονα κάλεσε τον Ερντογάν «να σταματήσει αμέσως την απαράδεκτη και ανησυχητικά ανεύθυνη πολιτική του τακτική, που την ασκεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Οξύτατη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, για τη Συνθήκη της Λωζάννης, κάνοντας λόγο για δηλώσεις «επικίνδυνες και προκλητικές»

«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα «γκρίζων Ζωνών», αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το «κλείσιμο» του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση».

«Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.