Αντίδραση ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του επιτρόπου Γ. Χαν για ύπαρξη Τσαμικού Ζητήματος
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν σχετικά με το τσαμικό ζήτημα και τις αλυτρωτικές αξιώσεις της Αλβανίας.
Το ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αναληθή και απαράδεκτη την απάντηση του επιτρόπου Χαν στην ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη για το εν λόγω θέμα. «Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερκών.
«Ο επίτροπος Χαν με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί τον ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας, ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας», προσθέτει.
«Ήδη, του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνεται πως ο Επίτροπος Χαν, απαντώντας στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων.
Η κ. Σπυράκη από την πλευρά της χαρακτήρισε επίσης ανιστόρητη και αναληθή την απάντηση του επιτρόπου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά».
Στην ερώτησή της μεταξύ άλλων η κ. Σπυράκη κάνει αναφορά στους διαδηλωτές, οι οποίοι στην επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αλβανία στις 6 Ιουνίου, επιχείρησαν «υπό την ανοχή των αρχών, να εμποδίσουν την απρόσκοπτη είσοδό του στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Μπουσάτι και, καταλαμβάνοντας τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ, φώναξαν συνθήματα όπως “Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας”, ανακινώντας αλυτρωτικά ζητήματα και διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα».
Η ευρωβουλευτής ρώτησε την Επιτροπή εάν «συνάδει η ως άνω πράξη του κυβερνητικού κόμματος με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, και αν προτίθεται να λάβει υπόψη τα γεγονότα αυτά στην επόμενη έκθεση προόδου της Αλβανίας».
Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαν αναφέρει πως «Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα. Η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για τις εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση, σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας».