ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν έχεις περάσει ποτέ έξω από δημόσιο σχολείο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Το βασικό σας πρόβλημα όταν μιλάτε για την εκπαίδευση είναι τα δικά σας βιώματα. Γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική, δεν είχατε περάσει απ’ έξω από δημόσιο σχολείο γι' αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολουθεί μία «έξαλλη αντιπολίτευση». «Υπερασπίζεστε τα δικαιώματα μίας μειοψηφίας, τα δικαιώματα των ολίγων. Το βασικό χαρακτηριστικό της τοποθέτησής σας για την Παιδεία είναι ότι υπερασπίζεστε μία εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μίας αριστοκρατίας, στα μέτρα μίας ελίτ» είπε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη είναι ότι μεροληπτείτε ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια. Εμείς κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βάλουμε τα θεμέλια ενός εκπαιδευτικού συστήματος καθολικού, για να οικοδομήσουμε την Παιδεία της ισότητας και της αγάπης για τη γνώση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Μας είπατε ότι η Παιδεία χρειάζεται εθνική συνεννόηση και συμφωνούμε. Ποια είναι όμως η δική σας στάση; Τελειώσατε την ομιλία σας λέγοντας ότι θα καταργήσετε όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθείτε μία έξαλλη αντιπολίτευση λέγοντας ότι όλα τα έχουμε κάνει στραβά. Αυτό δεν συνάδει με την ιστορία της παράταξή σας».

«Μας λέτε ότι υποβαθμίσαμε το ολοήμερο σχολείο, ενώ τώρα, για πρώτη φορά, όλα τα δημοτικά λειτουργούν ως ολοήμερα και όλα τα παιδιά πηγαίνουν σε αυτά. Ξέρετε ότι μέχρι πέρυσι υπήρχαν σχολεία που δεν έκαναν αγγλικά και πληροφορική από την πρώτη δημοτικού ενώ φέτος κάνουν; Αυτό θα καταργήσετε;» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την αξιολόγηση στο δημόσιο ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα συνολικό νόμο και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την περίοδο που ήταν υπουργός έφερε ένα νόμο «για να διευκολύνετε τις απολύσεις». «Εσείς δεν θέλατε αξιολόγηση αλλά δικαιολογία για απολύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

«Κανείς δεν θέλει σύγκρουση με την Εκκλησία – Ο διάλογος θα συνεχιστεί»

Κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στο μάθημα των Θρησκευτικών και στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από την Εκκλησία.

Σχολιάζοντας την κριτική της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε: «Ελπίζω να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζατε πως εδώ και τρία χρόνια γίνεται διάλογος και ταυτόχρονα έχουν εφαρμοστεί τα προγράμματα, δοκιμαστικά, στα σχολεία».

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί και το τελευταίο που θέλει κανείς είναι η σύγκρουση με την Εκκλησία» είπε ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τόνισε:

«Δεν σας άκουσα να μιλάτε με ευκρίνεια. Για την ταμπακιέρα να μας πείτε. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα για να φύγουμε από το μάθημα ομολογίας πίστης και να πάμε στο μάθημα με ευρύτερη λογική;».

«Καταθέτουμε αίτημα για συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά»

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά τη δευτερολογία του ότι θα καταθέσει αίτημα ώστε να διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Θα έρθετε να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις μπροστά στον ελληνικό λαό. Δεν θα αφήσουμε αυτή τη λάσπη στον ανεμιστήρα αναπάντητη, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες υπογράμμισε:

«Εδώ και έναν μήνα η χώρα βρίσκεται στον ρυθμό ενός καταιγιστικού βομβαρδισμού. Οι άδειες. Και ξαφνικά, μετά τον διαγωνισμό άνοιξε ένας καταιγιστικός ορυμαγδός από τα Μέσα που δεν κατάφεραν να αδειοδοτηθούν, από Μέσα που ξαφνικά αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να πληρώσουν και από τα Μέσα που κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να πάρουν θαλασσοδάνεια, ότι η χώρα καταρρέει, ότι η κυβέρνηση καταρρέει.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε για άλλη μία φορά να αποδράσει, να σιωπήσει. Ενδεχομένως έτσι τον συμβουλεύουν, να μην μιλάει για αυτά τα θέματα γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Ή δεν θέλει να λερώσει τα χέρια του γιατί κάνουν άλλη τη βρώμικη δουλειά».

«Προσωπικά βιώματα»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος σε προσωπικά βιώματα:

«Είμαστε όλοι προϊόντα των βιωμάτων μας, της πορείας μας, της προσωπικής μας ιστορίας. Είμαι υπερήφανος για τη δική μου ιστορία. Ήταν τιμή μου να συμμετάσχω στα μαθητικά και τα φοιτητικά κινήματα του τόπου μας. Ήταν τιμή μου να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του 90-91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο της κυβέρνησης του πατέρα σας όπως ήταν και τιμή μου να συμμετέχω στο φοιτητικό κίνημα, σε μια εποχή παρακμής του. Όμως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά, υπερασπίστηκαν τη δωρεάν Παιδεία, την ίδια τη δημοκρατία. Αλλά το βασικό σας πρόβλημα όταν μιλάτε για την εκπαίδευση είναι τα δικά σας βιώματα. Γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει απ’ έξω από δημόσιο σχολείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης